Itt az ideje kicsit újraértelmezni a nyaralás fogalmát. Persze ennek a műfajnak a non plus ultrája az egy vagy többhetes elvonulás, de ilyesmire ugye csak egy, jobb esetben talán kétszer van alkalma az embernek évente. És mi van a többi nyári napon? Le kell nyeli, hogy az ember csak dolgozik, míg el nem mehet erre a pár szabad hétre? NEM! A Nyár blogunk sorozatában most olyan helyeket mutatunk be önöknek, amelyek autóval mindössze egy órára vannak Budapesttől, így akár egy rövidebb munkanap után, vagy egy szabadnapon is leugorhat pár órát nyaralni.

Az első állomásunk pedig az elmúlt években nagyon felkapott Bánk lesz.

A Nógrád megyei falut nem véletlenül találták meg magunknak a fesztiválszervezők, közel van Budapesthez (70 km), van tó, van vízi színpad, vannak éttermek. De mi most kifejezetten azt tanácsoljuk Önnek, hogy ne a fesztivál ideje alatt látogasson el Bánkra, hanem épp akkor, mikor nincs ott az egész bulinegyed és annak közönsége.

De mit lehet csinálni Bánkon?

Egy napos, nyári délután tényleg ideális arra, hogy az ember még reggel bedobja a kocsiba a fürdőruhát plusz törölközőt, és egyenesen a melóból odavezessen. Ha pedig már ott van, két opció közül választhat. Mehet a strandra, ahol minden klasszikus, a hely szelleméhez méltó szolgáltatást igénybe vehet (a.k.a. műanyag vízibicikli és barátai), vagy választhat magának egy stéget a tó partján és ameddig jól esik, kiélvezheti a rövidített nyaralást.

De ha a vízibiciklizésénél azért aktívabban szeretné eltölteni az idejét Bánkon, akkor a tó mellett még egy kalandparkot is találhat. Ez persze inkább szabadnapos program, mintsem meló utáni, de nagyjából két óra alatt végig lehet menni rajta, kezdetben röhigcsélve azon, hogy milyen könnyű, a végén pedig rettegve 7 méter magas farudakon. Arra azonban figyeljen, hogy a nyitvatartását az időjárás is befolyásolja, úgyhogy esős napon ne induljon neki nagy, kalandparkos reményekkel.

Ezeken felül pedig ha arra vágyik, éjszakai programot is kinézhet magának. A vízi színpadon egész nyáron különböző koncertek vannak, amiknek skálája a Luis Armstorng Jazzfesztiváltól a Neoton sztárjainak fellépésén keresztül a mulatós estig terjed.

Kajálni lehet?

Röviden: lehet. Ha már elég volt a fürdőzésből, nem ajándékozta meg magát lángossal, vagy nem eléggel, akkor érdemes kimaxolni a nyaralást egy evéssel. Ahhoz képest, hogy Bánk nem egy nagy település (2015-ös adatok szerint 659 fő lakja) elég változatos a gasztronómiai kínálat. 3 (!) étterem is van, plusz egy pizzéria és egy kifőzde.

Az éttermek tökéletesen hozzák a vidéki vendéglőktől elvárt színvonalat, vannak bab, hús és tárkonyos levesek, minden ami rántott vagy frissensült és savanyúságok.

Mi, ottjártunkkor a kifőzdében ettünk (ami hivatalosan Falatozó névre hallgat), de ebben az esetben vigyázni kell, hogy az hétköznap 16 órakor bezár. Egyébként nagyjából átfedésben van a kínálata az éttermekével. Az extra benne inkább az, hogy kicsit több mint egy strandbüfé, de kevesebb mint egy vendéglő.

Úgyhogy ha kifejezetten pihésre vágyik a hétköznap délutáni nyaralásán, akkor Bánkra menjen, de a sorozat többi részében olyan helyeket is bemutatunk ahol kirándulhat, sportolhat vagy éppen állatokat nézegethet és etethet.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Csak egy délutánja van nyaralni? Mondjuk, hova menjen!

Most bebizonyítjuk, hogy simán beleférhet egy napba a munka és nyaralás.

36 · Jul 11, 2017 10:37am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments