„Egy órára Budapesttől” sorozatunkban olyan helyeket mutatunk be, amelyek ideálisak arra, hogy akár munka után, csak pár óra elautózzon nyaralni egy kicsit. Már járhatott velünk Bánkon, és bemutattuk Veresegyház medvéit és tavait is. Nyár lévén, a víztől ebben a részben sem távolodunk el, a Velencei-tóról lesz szó, csak ez alkalommal most nem arra buzdítjuk, hogy a lángosos bódék árnyékában mártózzon meg a vízben, hanem megmutatjuk, mi mindent lehet ezen felül csinálni a már jól ismert strandok környékén.

Ha mindenképp vizezne, menjen wakeboardozni!

Annak ellenére, hogy a wakeboard (amit egyszerűen úgy lehetne definiálni, hogy a vízisí és a szörf szerelemgyermeke) már a '80-as évektől jelen van Magyarországon, és a Velencei-tónál is 12 éve van pálya, csak az elmúlt pár évben lett igazán felkapott sport. Azzal, hogy a vízen egy deszkával csúszkálunk, simán el lehet tölteni egy napot, de ha csak néhány óránk van rá, akkor is jó szórakozás. Ráadásul amiatt se kell aggódni, hogy ennyi idő alatt ne érezné meg az ember, hogy áldozott a sport oltárán.

Egy óra wakeboardozás után is két nap izomlázzal lehet számolni. 

A dolog egyébként nagyon egyszerűnek hangzik, a lényeg hogy az ember először térdelve fent maradjon egy deszkán, miközben egy kábel húzza körbe egy pályán, majd ha ez sikerült, akkor jöhet az álló változat és trükkök. A Venice Beach vezetője, Bodoki Roland elmondása szerint az alapok elég könnyen tanulhatóak, egy-két óra gyakorlás elég arra, hogy a valaki magabiztosan körbemehessen a pályán, ha pedig egy szezon erejére rendszeresen eljár, akkor az alaptrükköket is elsajátíthatja.

Ha először megy wakeboardozni, akkor azzal számoljon, hogy egy hatvan perces tanulóórát vennie kell, ami alatt szinte csak a térdelős változatot tudja kipróbálni. Amennyiben menőn, állva is szeretne száguldani a vízen, akkor több idővel számítson.

De szálljunk ki egy kicsit a vízből!

Persze nyár van, és ilyenkor az ember eléggé ragaszkodik ahhoz, hogy a lábát lógassa valamibe, ami hideg és nedves, de azért nem közelező, hogy ez legyen a program. A Velencei-tónál kifejezetten jókat lehet kirándulni is pár óra alatt.

Ha egy nagyobb menetre vágyik, akkor érdemes ellátogatni Pákozdra, ahol az Ingóköveket egy nagyjából hat kilométeres túrával bejárhatja.

Az egymáson billegő gránitkövek persze nem inognak, csak a szél és a víz takarították ki a hatalmas sziklák közül a puhább anyagokat, érdekes kőszobrokat kialakítva. Ha ezt választja, akkor készüljön fel: bár vannak turistajelzések, a térképet ne hagyja a kocsiban. Már csak azért se, mert autóval nem megközelíthetőek az Ingókövek. És semmiképp ne a legnagyobb kánikulában induljon neki, mert sok a nyílt terep.

Ezzel szemben, ha egy árnyékosabb, erdősebb kirándulásra vágyik, akkor Sukorót célozza meg, ahol a Bodza-völgyben forrásokkal – először az Évával, majd az Angelikával – találkozhat.

Ám ha hozzánk hasonlóan ön is minél több dolgot szeretne pár órába belesűríteni, akkor vegye célba a Szúnyog-szigetet.

Itt már a parton kicsit beleshet a távolabb elterülő, nádasokkal teli madárrezervátumba, amit igazán egy hajókiránduláson nézhet meg jobban. Ennek során Agárdról utazhat a Szúnyog-szigetre, és jobban megismerkedhet a tó élővilágával (sajnos mi még a főszezon előtt jártunk ott, így ez nekünk kimaradt).

Mielőtt pedig beülne a félszigeten található csárdába, beiktathat még egy fél órás kirándulást a Pákozdi Katonai Emlékparkba. A 160 méter magas dombon található parkban a szabadtéri kiállítások ingyenesek, és már csak azért is érdemes felmászni, mert gyönyörű kilátást ad a tóra.

Szóval, ha egy délután alatt szeretne kicsit nyaralni, de ezt az időt is aktívan töltené, akkor a Velencei-tó félé vegye az irányt!

(A kirándulásra Seat Leon X-Perience-szel mentünk.)

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az ugye megvan, hogy a Velencei-tónál nem csak strandolni lehet?

Ha aktív pihenéssel töltené egydélutános nyaralását, akkor íme néhány program Budapesttől nem egészen egy órányira.

12 · Jul 21, 2017 10:09am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments