A nyári slágereknek két típusa van. Az egyik a felszabadult-bulizós napfényjárjaátaszívemújra-kategória, a másik meg a szexi és szerelmes, jó eséllyel latinos beütésű tucatsláger. Ha önnek is elege van abból, hogy egész nyáron a jelek szerint kötelező ilyen überheppi és/vagy csajozásról szóló számokat hallgatni, akkor ezt az összeállítást nagyon fogja élvezni.

Olyan magyar és külföldi számokat válogattunk ugyanis össze, amik kifejezetten nyáriak, de mégis szomorúak, és azokat szólítják meg, akik annak ellenére lehangoltak, hogy történetesen éppen 25 fok fölé ment a hőmérséklet. Itt a 10 kedvenc ilyen számunk a megjelenés szerint időrendi sorrendben, busongjon ön is velünk!

1. Máté Péter – Most élsz

Most örülj, hogy szép a nyár!″ – szólítja fel a hallgatót Máté Péter ebben a számban, amit az utóbbi években Rúzsa Magdi révén megint sokat lehetett hallani. Nyilván ha ezt így mondani kell, az csakis azért lehet, mert az ember nem tud örülni a nyárnak. Máté Péter nem a hurráoptimista dalokról híres, és hát ez sem az: a fő téma az, hogy minden, ami jó, annak hamar vége lesz, úgyhogy ha ön véletlenül most nincs lehangolva, ne aggódjon. Előbb-utóbb el fog múlni a jókedve. „A tűnő boldogság majd véget ér.

2. Bananarama – Cruel Summer

Ebből az 1983-as dalból, amelynek a címe magyarul azt jelenti, Kegyetlen nyár, 1998-ban az Ace of Base újra slágert csinált, de a lényeg természetesen mindkét változatban ugyanaz: véget ért a szerelem, és az ember itt maradt a nyár közepén tökegyedül és szomorúan.

3. Black – Wonderful Life

Ez az 1986-os gigaslágert sokan vidám dalként könyvelték el, pedig nagyon nem az. Az még hagyján, hogy a dallamot ragályos melankólia járja át, de ráadásul a dalszöveg pont arról szól, amiről ez a cikk is. Hogy az ember nyáron a melegben és a napfényben körülnéz, látja, hogy mindenki milyen boldog, minden csodálatos, és ettől csak még rosszabbul, még inkább egyedül érzi magát. „Az ember szeme megtelik a fénnyel, a haja a hőséggel / Úgy tűnik, gyűlölnek csak azért, mert itt vagyok” – énekli Black az elidegenedettség, magány és szomorúság legnyáriasabb himnuszában.

4. Bonanza Banzai – Valami véget ért

Furcsa érzés ma már visszaemlékezni arra, hogy Kovács Ákos annak idején lehangoló, bánatos dalairól volt híres, részben a fenti, 1991-es slágernek köszönhetően, ami tiszta gyász, elmúlás, halál és fájdalom. Talán pont azért is olyan erős ez a dal, mert ezekhez az érzésekhez általában zord környezetet szoktunk társítani, de a Valami véget értben virágok vannak meg fák, és forró a beton, amin az ember félmeztelenül hasal, és érzi a hátán a szél simogatását. És közben nagyon, de nagyon rossz kedve van.

5. Massive Attack – Lately

A nyártól mindig rosszkedvem lesz″ – így kezdi az éneket Shara Nelson a fenti számban, ami annyiban kakukktojás ezen a listán, hogy a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető slágernek, csak egy dal a Massive Attack legendás, Blue Lines című, 1991-es albumán, amit ön légyszíves akkor is keressen ki és hallgasson meg, ha nem különösebb rajongója a hip-hopnak, trip-hopnak és/vagy az r'n'b-nek.

A Lately egy tönkrement kapcsolatról, illetve annak emlékéről szól: az ember látja, milyen szabadon szerelmeskedik mindenki a parkokban, és ettől csak még ramatyabbul érzi magát. A dal minden egyes hangja és minden egyes üteme csak úgy sugározza a nyári hőséget és fülledtséget, ritkán sikerül ezt az atmoszférát a melankóliával ennyire jól keverni. 

6. Danzig – Dirty Black Summer

Valószínűleg ez a szám inkább szól a szexről, mint a szomorúságról, mindenesetre egy metálegyüttesnél természetesen a nyár is mocskos és fekete. A Danzignak ez a dala 1992-ben jelent meg.

7. Republic – A 67-es út

Nyáréjszakán, ha mennydörög, akkor is ugyanúgy fáj az embernek, ha nem lehet együtt azzal, akit szeret. Erről írta meg pályafutása, illetve a '90-es évek magyar popzenéjének legnagyobb slágerét a Republic. 

8. Queens of the Stone Age – Feel Good Hit of the Summer

Az ilyeneket direkt hagytuk ki

Alább mutatunk három példát olyan dalokról, amik nem magával a nyárral, hanem annak elmúltával foglalkoznak.

A Queens of the Stone Age nevű rockegyüttes nyilván direkt paródiának szánta a fenti dalt 2000-ben. A cím szerint ez egy olyan nyári sláger, amitől az ember jól érzi magát, de ha play gombra kattint, akkor egy pár másodpercen belül nyilvánvaló lesz, hogy itt jóérzésről szó sincs. Inkább az ellenkezőjéről. És nagyon sok, nagyon sokféle drogról, amint azt az animációs klip is illusztrálja.

9. Placebo – English Summer Rain

És álljon itt egy dal arról, hogy azért ráadásul nyáron sincs mindig napfény és jó idő. Főleg nem Angliában. A Placebo együttes 2004-es dalához szintén egy stílusosan lehangoló animációs klip készült, úgy látszik a rockzene és a nyár találkozásához különösen passzol az animáció.

10. Lana Del Rey – Summertime Sadness

Melyik az ön kedvence?

Ha ön szeret egy számot, ami szintén nyári és szomorú, de nem szerepel a tíz között, kérjük, küldje be nekünk a Velvet e-mailcímére!

Az utóbbi években Adele szinte az egyetlen, aki lassú és/vagy szomorú dallal különösebb sikert el tud érni, de pont neki nincsen kifejezetten nyári slágere. Szerencsére itt van viszont nekünk Lana Del Rey is, aki egész évben csak busong, természetesen nyáron meg végképp. Nem is kell, hogy különösebb oka legyen erre, mert akármilyen szép minden, akármilyen jó idő van, a bánat néha nyáron is megtalálja az embert.

Ha például önt is, akkor reméljük, hogy a fenti dalokkal kicsit könnyebbé tettük a szezon átvészelését!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A 10 legjobb nyári antisláger mindenkinek, akinek elege van

Elege van a hurráoptimista nyári dalocskákból? Nem járja át a szívét a napfény? Akkor ez a cikk önnek szól, íme 10 szuperszomorú szám nyárra, Máté Pétertől Lana Del Reyig.

53 · Jul 27, 2017 04:36pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments