Ha még emlékeznek, Pumped Gabo arra figyelmeztetett cikkünkben, hogy ne együnk gyrost fesztiválokon, mivel könnyen hasmenés lehet a vége. Aranyba öntött bölcsességek Pumped Gabótól, hogy 100%-os legyen a Sound-élmény.
Gyönyörű környezetben vadászni a csajokra, ha ügyes vagy, tesókám, maga a mennyország
Egyik, történetesen vendéglátós olvasónk a cikkre reagálva, levélben adott felvilágosítást, hogy az ilyen ételek fogyasztásánál,
Pétert régóta izgatta a kérdés, hogy miért problémás a török eredetű, de onnan Görögországban is gyorsan elterjedő gyorskaja.
Szerinte
a hústömb nyárshoz közelebb eső részén a sütéskor húslé válik ki, és csöpög le a húsforgács-gyűjtő tálcára. Ez a húslé meglátásom szerint nagy mennyiségben tartalmazhat az emberi egészségre káros baktériumokat, több okból is: a) a baktériumok hosszú időt töltenek 3-5 C°fölött, de a sütési hőmérséklettől még messze; b) nem feltétlenül pusztultak el a sütés miatt, mert a húslé hőmérséklete nem lesz elég magas ahhoz, hogy elkészültnek tekinthessük, annál hamarabb lecsöpög, és a tálcában visszamarad.
Az ügyben aztán írt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), és kapott is választ!
Azt írták, „a gyrost készítő vállalkozó feladata és kötelessége az önellenőrző HACCP rendszerében meghatározni azokat a kritikus pontokat, amelyek rendszeres felügyeletével a gyros biztonságosan készíthető”, majd felsorolták, milyen szempontokat javasolnak ők. Ezek alapján szoktak ellenőrizni is, és ha nem tartják be, eljárást indítanak.
Tehát a gyroskészítők a biztonságos étel elkészítéséhez a következő szabályokat tartsák be:
- biztonságos alapanyagot szerezzenek be, megbízható helyről;
- az előre a nyársra készített nyers húst tárolják hűtve;
- a sütőt szennyeződéstől védett helyen állítsák fel, és a nyárs külső felületét is hőkezeljék biztonságosan;
- a megsült húscsíkokat gyroslapátra szeleteljék, ne a tálcára essenek, a nyers húslébe;
- a kész húst akkor vágják le, amikor a vevő kéri, vagy rövid ideig tartsák melegen;
- ha marad, ne tegyék el másnapra a nyers húst a nyárson.
Olvasónk szerint:
(...) a leírt javaslatokat kb. nulla gyrosos tartja be maradéktalanul, sőt, a többség egyiket sem tartja be,
ami azért erős általánosítás, de ha gyanakodnak, érdemes ezekre a szempontokra figyelni, mielőtt ételt vesznek. És azokra is, amiket Péter még hozzátett: hogy nézzék meg, mennyire tűnik frissnek és hidegen tartottnak a joghurtos szószok, illetve mennyire tiszta a zöldség.
Vendéglátós olvasónk gyanakodott, és mint a Nébih válaszából kiderült, nem is alaptalanul. Néhány szempont következik, amelyekre érdemes figyelni.
143 · Aug 31, 2017 10:17am Tovább a kommentekhez