Ha még emlékeznek, Pumped Gabo arra figyelmeztetett cikkünkben, hogy ne együnk gyrost fesztiválokon, mivel könnyen hasmenés lehet a vége.

Egyik, történetesen vendéglátós olvasónk a cikkre reagálva, levélben adott felvilágosítást, hogy az ilyen ételek fogyasztásánál,

miért fordulhat elő gyomorrontás.

Pétert régóta izgatta a kérdés, hogy miért problémás a török eredetű, de onnan Görögországban is gyorsan elterjedő gyorskaja.

Szerinte

a hústömb nyárshoz közelebb eső részén a sütéskor húslé válik ki, és csöpög le a húsforgács-gyűjtő tálcára. Ez a húslé meglátásom szerint nagy mennyiségben tartalmazhat az emberi egészségre káros baktériumokat, több okból is: a) a baktériumok hosszú időt töltenek 3-5 C°fölött, de a sütési hőmérséklettől még messze; b) nem feltétlenül pusztultak el a sütés miatt, mert a húslé hőmérséklete nem lesz elég magas ahhoz, hogy elkészültnek tekinthessük, annál hamarabb lecsöpög, és a tálcában visszamarad.

Az ügyben aztán írt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), és kapott is választ!

Azt írták, „a gyrost készítő vállalkozó feladata és kötelessége az önellenőrző HACCP rendszerében meghatározni azokat a kritikus pontokat, amelyek rendszeres felügyeletével a gyros biztonságosan készíthető”, majd felsorolták, milyen szempontokat javasolnak ők. Ezek alapján szoktak ellenőrizni is, és ha nem tartják be, eljárást indítanak.

Tehát a gyroskészítők a biztonságos étel elkészítéséhez a következő szabályokat tartsák be:

  • biztonságos alapanyagot szerezzenek be, megbízható helyről;
  • az előre a nyársra készített nyers húst tárolják hűtve;
  • a sütőt szennyeződéstől védett helyen állítsák fel, és a nyárs külső felületét is hőkezeljék biztonságosan;
  • a megsült húscsíkokat gyroslapátra szeleteljék, ne a tálcára essenek, a nyers húslébe;
  • a kész húst akkor vágják le, amikor a vevő kéri, vagy rövid ideig tartsák melegen;
  • ha marad, ne tegyék el másnapra a nyers húst a nyárson.

Olvasónk szerint:

(...) a leírt javaslatokat kb. nulla gyrosos tartja be maradéktalanul, sőt, a többség egyiket sem tartja be,

ami azért erős általánosítás, de ha gyanakodnak, érdemes ezekre a szempontokra figyelni, mielőtt ételt vesznek.  És azokra is, amiket Péter még hozzátett: hogy nézzék meg, mennyire tűnik frissnek és hidegen tartottnak a joghurtos szószok, illetve mennyire tiszta a zöldség.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Na ezért lehet hasmenése a gyrostól

Vendéglátós olvasónk gyanakodott, és mint a Nébih válaszából kiderült, nem is alaptalanul. Néhány szempont következik, amelyekre érdemes figyelni.

143 · Aug 31, 2017 10:17am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments