Lakatos Márk ma egy meghökkentő fotósorozatot publikált a blogján, az Instagramján pedig az alábbi poszt tűnt fel.

A kép felirata arra mutat rá, hogy az úgynevezett beach bodyhoz, azaz kb. strandra való testhez kettő dolog szükséges: hogy az embernek legyen teste, valamint hogy elmenjen egy strandra. A ma közzétett fotósorozat üzenete, hogy nem csak a kisportolt testűek privilégiuma, hogy fürdőruhában mutatkozhassanak nyilvánosan, a felhőtlen strandolás nem egy jog, amit bizonyos mértékű edzéssel lehet csak kiérdemelni. A fotósorozat kapcsán telefonon beszélgettünk egy rövidet Lakatos Márkkal.

Miért van az vajon, hogy a női divatban már évek óta kifejezetten trend a plus size és a testpozitivitás, a férfiaknál viszont még mindig csak elvétve látni rá egy-egy példát?

Szerintem egyszerűen az van, hogy a férfiak az alfastátuszukat nehezebben engedik el, nehezebben látják be, hogy nem kell feltétlenül görcsösen óvni a társadalmi vezető szerepüket, nem kell tökéletes macsónak lenniük. Nagyon jó példa volt erre nekem, hogy amikor az átalakító tévéműsoraimat csináltuk a ViaSaton és a Fem3-on: nagyságrendekkel kevesebb férfi merte felvállalni azt, hogy problémája van saját magával, a testével, vagy akár a lelkével is. A a férfiakhoz képest nők egy hátrányosabb helyzetből indultak, de mégis sokkal előbb álltak ki magukért ezen a téren.

A beach body ideálnak lehetséges az a pozitív olvasata, hogy egy ilyen példakép arra sarkallhatja az embereket, hogy egészségesebben éljenek, többet sportoljanak. Te mit gondolsz erről?

Természetesen az embernek vannak céljai az életben, vannak elérendő, távlati pontjai a testével, szellemével, lelkével kapcsolatban. De van, aki nem tudja ezt elérni, vagy akár tudná, csak nem ezzel foglalkozik, nem erre helyezi a fókuszt, mert mondjuk inkább a fizikatudományok doktora akar lenni, sőt, olyan is lehet, hogy nem is akar semmiben kiugró lenni, csak élni akar egy átlagnak megfelelő életet – neki miért nincs meg a joga ahhoz, hogy az ő teste látható, megmutatható legyen? Hogy őt ne érje inzultus azért, mert neki nem ugyanolyan teste van, mint azoknak, akik minden nap edzőteremben vannak? Ha valaki edzeni akar, akkor eddzen, ha csak csirkemellen szeretne élni, akkor csinálja azt, de ne gondoljuk azt, hogy ettől ő több, vagy több joga van, mint másnak. Ha valaki lustább, azért nem kell elítélni, kipellengérezni vagy kigúnyolni, ha kimegy fürdőruhában a strandra. Erre gondolok én, amikor azt mondom, hogy testfasizmus.

Ajánlj nekünk valakit az Instagramról, akinek az üzenete közel áll hozzád testkép/önelfogadás témában!

Nekem Celeste Barber az idolom, aki ezt az egész fotósorozatot inspirálta. Nekem a humor az egyik legfontosabb dolog az életemben. Szerintem egy csomó baj attól van a társadalmunkban, hogy az emberek elfelejtik a humort, nem tudják ironikusan nézni a dolgokat, eltűnik a finom humor, a szarkazmus, nehezen értik az emberek a sorok közötti jelentést. Az, hogy ki mennyit szorong a saját teste miatt, az egy nagyon fontos dolog, mert ez napi szinten meghatározza a közérzetét, az egészségét is. Aki úgy lép ki az utcára, hogy negatív véleménye van magáról, akkor az az egész életét megnyomorítja. Szerintem fontos, hogy az ilyen kérdésekhez is humorral, önironikusan tudjunk nyúlni, saját magunkon is tudjunk nevetni – ezért példaképem nekem Celeste Barber.

A fotókról még többet lehet hallani a ma esti Fókuszban az RTL-en.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lakatos Márk szerint mindenkinek a teste egy beach body

Milyen fizikum kell ahhoz, hogy az ember büszkén mehessen strandra fürdőruhában? Lakatos Márk szellemes képekkel és egy miniinterjúval válaszol.

44 · Jun 04, 2019 07:08pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments