Idén nyáron is divatosak a retrónapszemüvegek, amik általában a XX. század második felének valamelyik évtizedét idézik. Úgy döntöttünk, ezen a héten a heti trendben megcsodáljuk újra ezeknek szezonális a kiegészítőknek az eredetijeit, méghozzá hat olyan nő segítségével, akik az '50-es és a '80-as évek között ikonokká váltak. Kinek voltak a legjobb napszemcsijei hatuk közül? Rengeteg szuper és ritka fotót bányásztam a képarchívum mélyéről, érdemes végignézni mindet, aztán pedig minden szavazatnak örülünk!

Marilyn Monroe

Kezdjük az eredeti szőke szexbombával, aki az ötvenes évek második felében és a hatvanas évek elején készítette fel a világot a szexuális forradalomra! Marilyn Monroe napszemüvegeit elnézve az a feltűnő, hogy ő viselte azt a fenti képen látható fazont, ami aztán a '90-es években újra nagyon népszerű lett, és mostanában meg azért trendi, mert most a '90-es évek stílusa (is) népszerű. Sokak szerint a nosztalgia 30 éves körökben működik, azaz mindig a nagyjából 30 évvel korábbi korszakra emlékeznek vissza a legtöbben a legszívesebben (a nemrég felnőtté váltak a gyerekkorukra).

Grace Kelly

Szemben a dögös-forró Marilyn Monroe-val, Grace Kelly a perfekt-hűvös szépséget testesítette meg az ötvenes évek több hollywoodi kasszasikerében egész addig, amíg a szupersztárból 1956-os esküvője révén monacói hercegné nem lett. Grace Kelly mindkét státuszban hozta ugyanazt az eleganciát: már filmcsillagként is úgy nézett ki, mint egy hercegné, és hercegnéként továbbra is úgy nézett ki, mint egy filmcsillag. Ebben a segítségére voltak bizonyos kiegészítők, elsősorban fehér kesztyűi, de nem utolsósorban fekete, általában nagyon nőies, néha macskaszem-alakú napszemüvegei is.

Jacqueline Kennedy Onassis

Ő az a nő, akit Jackie Kennedyként vagy Jackie O-ként emlegetnek a legtöbben. Két vezetéknevét két férjétől örökölte – kétszer özvegyült meg. Jobban szerette igazi keresztnevét, a Jacqueline-t, mégis ráragadt a Jackie név, talán mert egyszerűbb. És mindezek ellenére az egykori Jacqueline Lee Bouvier-nak sikerült a független, erős és modern nő ikonjává válnia, részben a veleszületett elegancia és karizma, részben az általa/számára választott ruhák révén. A napszemüvegein is pontosan lehet követni a '60-as és '70-es évek divatját: mindig menő, de mindig bizonyos határokon belül, sosem esik túlzásokba.

Sophia Loren

A '60-as és a korai '70-es évek számítottak az aranykorszaknak egy újabb divatikon, Sophia Loren számára. Olaszország ekkor könyvelődött el a világ talán legmenőbb országaként, és Sophia Loren megjelenése, aurája, öltözködése, karrierje és nem utolsósorban Oscar-díja mind erősítették ezt a képet az olasz kultúráról. A napszemüvegeiről a mai napig ordít, hogy mennyire különlegesnek számítottak akkoriban (annak számítanának most is) – nem véltelen, hogy Loren később saját szemüvegmárkát indított. Ez a nő egy vonzó, élettel teli, szenvedélyes csaj, aki élvez minden újdonságot és menőséget, többek között a minél különlegesebb napszemüvegeket is.

Debbie Harry

A '70-es években robbant be a Blondie zenekar, és mire a '80-as évek beköszöntöttek, az együttes frontnője, Debbie Harry már világsztárnak számított. A punkmozgalomból kiindulva ő a tökéletes ellentétét képezte annak a glamúrnak, amit az addigi ikonok képviseltek, de egyvalamit ő is átvett az elődöktől: a hatalmas napszemüvegeket. Persze Debbie Harry sokkal kevésbé nőies, kevésbé csicsás, futurisztikusabb darabokat hordott, öt példát tekinthet meg róla is a képösszeállításban.

Diána hercegné

Ki az, akinek ön szerint a legjobb napszemüvegei voltak?

Diána hercegnét ígértük még a címben, ő a hatodik ebben a heti trendben, méghozzá elsősorban a '80-as évek második felét képviselve. A brit trónörökös felesége ebben az időben szép lassan a világ legtöbbet fotózott nőjévé vált, aki valószínűleg részben azért hordta ezeket a hatalmas napszemüvegeket, hogy el tudjon bújni mögéjük. De közben meg részben nyilván azért is, mert baromi menőek voltak akkoriban ezek a színes-futurisztikus keretek, amik csak megerősítették a nagyközönségben azt a képet Dianáról, hogy a királyi család egyik menőbb, közvetlenebb tagja, aki közelebb áll a hétköznapi emberekhez, mint bárki más az uralkodóházban. Ha az ő fotóit is megnézte, kérjük, szavazzon! Ha a fenti hat nő közül valamelyiktől kölcsönkaphatna egy napszemüveget idén nyárra, kitől kérne?