A nyomozók szerint előfordulhat, hogy Miss Puerto Rico csak kitalálta, hogy valaki paprikasprét szórt ruhájára és sminkkészletére. A rendőröknek az szúrt szemet, hogy Ingrid Marie Rivera a forgatási szünetekben egyáltalán nem könnyezett.

A Puerto Rico-i szépségverseny szervezői nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen, aki paprikasprével tönkretette a győztes Ingrid Marie Rivera ruháját és sminkkészletét. A rendőrség szeretné kideríteni, vajon hogyan apadhattak el a versenyző könnyei a felvételek között, ha valóban beszennyezték a dolgait – adta hírül az NBC News. A Today Show műsorvezetője, Meredith Vieira a következőket kérdezte a csatorna tudósítójától. „Azt állítják, hogy csak kitalálta az egészet?” Kerry Sanders a következőket válaszolta: „Ezt a lehetőséget is megvizsgálják. Nagyon kíváncsiak.” A műsor egy későbbi adásában természetesen Riverát is megkérdezik a történtekről.

Bár a zsűri és a közönség előtt a lány összeszedettnek tűnt, az AP információi szerint a színfalak mögött rögtön levette az ominózus ruhát, a stáb pedig jéggel hűtötte az arcát és testét, ami tele volt kiütésekkel. „Először azt hittük, hogy csak egy allergiás reakció, vagy az idegesség miatt lett kiütéses. Aztán rájöttünk, hogy ez nem lehet véletlen” – nyilatkozta a verseny szóvivője, Harold Rosario, aki azt is hozzátette, hogy a fürdőruhás bemutató alatt ellopták Rivera táskáját, melyben benne voltak a ruhái és a hitelkártyái. Állítólag a szépségkirálynőnek ennek ellenére sem fordult meg a fejében, hogy feladja a versenyt. „Megkérdeztem magamtól, hogy vajon mazochista vagyok-e. Aztán a történtek ellenére azt mondtam magamnak, ez az én célom. Minél rögösebb az út, ami oda vezet, annál hálásabb vagyok Istennek.”

Az El Nuevo Día nevű lap információ szerint Rivera ellenfelei már a kezdetektől fogva ellenezték a lány részvételét, mivel 2005-ben elnyerte Miss World Caribbean címet. Szerintük így Rivera sokkal előnyösebb pozícióból indult, mint ők. Miután megnyerte a versenyt, pedig azt feltételezték, hogy a győztes személyéről már korábban döntöttek. „Az én lelkiismeretem tiszta. Akik azt állítják, hogy bunda volt, bizonyítsák be. Szerintük azért nyertem, mert én voltam a legtapasztaltabb. Szerintem, ha valaki igazán akár valamit, akkor meg kell dolgoznia érte, hiszen semmi sem pottyan csak úgy az ölünkbe” – olvasható a Rivera nyilatkozata az E!Online oldalán.

A mozgalmas eseményen még egy incidens történt. A szépségverseny igazgatója, Magali Febles az AP munkatársainak elárulta, hogy egy bombariadó miatt kénytelenek voltak elhalasztani a csütörtöki rendezvényeket. A helyszínre érkező tűzszerészek persze nem találtak semmit.