Fényevés: a beavatásba bele lehet halni

2007.06.07. 18:28
A rituálisan éhező óbudai család kapcsán sokan a prána böjt veszélyes hatásait emlegetik. A módszer ellenzői kizártnak tartják, hogy az emberi szervezet kibírja a huzamosabb ideig tartó folyadékmegvonást, akik viszont kipróbálták, arról beszélnek, ez egy beavatási út, ami megtisztította őket a múlt szennyétől.

A rituálisan éhező óbudai család ügyében folytatott vizsgálat során néhány hete kiderült, a 36 éves, terhes anya egy háromhetes tisztítókúra-böjtbe halt bele. A megdöbbentő eset után több, a sajtóban nyilatkozó szakértő az átlagosan 21 napig tartó prána böjtöt emlegette, amelynek első hetében a táplálékot minden formában távol tartják maguktól a böjtölők, a második héttől azonban meghatározott mennyiségben már szabad folyadékot inniuk. Ennek a látszólag értelmetlen önkínzásnak van néhány hazai híve.

Isteni fény

Prána
A hinduizmus tanítása szerint a prána az univerzumban megjelenő életenergia, a csí hindu megfelelője. Ez az energia tartja életben a testet, és óvja az egészséget. Három fajtája van: a szoláris prána, amely a napsugarakkal kerül a testbe, a levegő pránát légzéssel vesszük magunkhoz, a föld prána pedig közvetlenül a talaj közelében jelenik meg. Úgy tartják, a prána tudatos használatával és átadásával gyógyítani lehet. Ezzel foglalkozik a bécsi központú Pranic Healing, amelyet egy magyar származású nő vezet. A gyógyítás módszeri között nem található utalás pránaevésre.

„Évekkel ezelőtt, egy buddhista elvonuláson vettem részt, ahol egy férfi beszélt arról, hogy megcsinálta a prána böjtöt, és utána egy évig nem is evett. Aztán a feleségével Ázsiába utaztak, és nem akarta kihagyni az ottani finomságokat" - mondta Kata, 25 éves biológus, aki magáról úgy beszél; több mint 10 éve jár a spiritualitás útján, és az ezotéria több különböző ágával is foglalkozik, de ezeket nem szerette volna megnevezni. Egy alkalommal az ezoterikus klubjába érkezett Rita, aki saját tapasztalatait mesélte el a prána táplálkozásról, melyet nyolc hónapig folytatott.

A könyvtáros Rita az isteni fénnyel táplálkozó Jasmuheen könyvére hivatkozott. Nem sokkal később Kata két barátja az előadáson felbuzdulva a könyv alapján prána böjtbe kezdett. A fiatal biológus azonban csupán egyhetes tisztítókúrát vállalt, amelynek során csak vizet vett magához.

A múlt szennye

„Mindkét barátom a múlt szennyeit szerette volna maga mögött hagyni.” Kata elmondta, hitük szerint a 21 napos kúra első hetében a test tisztul, a másodikban a lélek, a harmadikban a szellem. „Az első héten azért nem szabad még folyadékot sem magunkhoz venni, hogy a bélműködés teljesen leálljon. Ha a test tápanyagot kap, az idegrendszer annak feldolgozásával lesz elfoglalva, pedig akkor a feladat a testet felkészíteni arra, hogy az úgynevezett felsőbbrendű énnel kapcsolatba lépjen.

A biológus úgy beszélt a prána böjtről, mint a manapság népszerű spirituális kirándulások résztvevői, miután végigjárták a Caminót. „Ez egy beavatási út. Ha valaki ésszel csinálja, akkor nem azért kezdi el, hogy megspórolja a konyhapénzt. Ez az időszak szorosan összefügg a meditálással, anélkül nem érdemes elkezdeni. Egy ilyenfajta komoly beavatásba bele lehet halni, ha valaki még nem áll készen rá.”

A kiszáradás fenyegette

Miután Kata két barátja felkészült, különböző időszakban ugyanabba a vidéki faházba vonultak vissza egyedül. Az erdő mellett álló házban világítás és víz nem volt, az ablakokról hiányoztak az üvegek. A fiúk meghatározott napokon, telefonon tartották a kapcsolatot a segítőjükkel. „A társ olyan, spirituális úton járó ember lehet, aki meg tudja ítélni, hogy az illető jól van, vagy fogytán az ereje, és abba kell-e hagynia a böjtöt.”

Gábor futárként dolgozott, és 22 éves volt, amikor elutazott, hogy a nyári hőségben elkezdje a tisztulást. „44 napig nem evett. Az első napokban a kiszáradás fenyegette, de a segítője bíztatta, hogy folytassa.” Kata másik barátja, Tamás 26 évesen vállalkozott a prána böjtre a legnagyobb, januári hidegben. A táncos erős dohányos volt, és a 21 napos tisztítókúra után többé nem gyújtott rá. „Mindketten hasonló stádiumokon mentek keresztül. A folyadékmegvonás ellenére is naponta háromszor, meglepően sötét színűt vizeltek. Így ürültek a mérgek a szervezetből. A böjt végéig sokat fogytak.”

Kata elmondta, sokáig foglalkozatta a háromhetes kúra, de a munkája nem engedte, hogy ennyi időre távol legyen. Az első, egyhetes tisztítókúráját akkor kezdte el, amikor egyetem mellett egy büfében dolgozott napi 14 órában.

A legszebb az egészben

Jasmuheeen
Eredeti nevén Ellen Greve, a New Age egyik emblematikus alakja. Azt vallja magáról, 1993 óta a prána univerzális életerejéből táplálkozik, és tapasztalatait Táplálékom a fény című könyvében jelentette meg. Úgy tartja, ez a módszer egy lehetséges megoldás a világ éhezésére. Hajdanában a létezés ilyen módja csak a szenteknek és bölcseknek adatott meg. Egyes források szerint ma már nem gyakorolja a prána táplálkozást.

„Az első napok kritikusak voltak. A testem követelte az ételt, de amikor leállt a bélműködésem, már könnyebben viseltem. A harmadik nap után mintha kikapcsolták volna az éhségérzetemet. A vízről azonban nem mondtam le. Nem éreztem magam gyengének, csupán lassabban mozogtam, korábban kellett elindulnom dolgozni, hogy időben beérjek. A legjobb tisztítókúrám azonban fél évvel később volt, amikor otthon tudtam maradni, meditáltam, naplót vezettem, magammal foglalkoztam. Így van csak értelme, mert a cél saját magad megismerése. A legszebb az egészben az, hogy ilyenkor az agy, a szellem sokkal hatékonyabban működik, mivel nem kell a test emésztési funkcióira figyelnie. A gondolatok villámgyorsak, tiszták, könnyebben átláttam minden problémát és persze a megoldás is könnyebben jött.”

Kata szerint mindhárman kiegyensúlyozottabb, empatikusabb személyiségek lettek a böjt óta. Kérdésünkre, ha az éhezés esetenként ilyen hasznos, akkor miért hal éhen a világon több millió ember, azt válaszolta; ha valaki szabad akaratából dönt a tisztítókúra mellett, és elég elszánt, akkor végig tudja csinálni.

Öt nap után könyörögtek

Különféle okai lehetnek, amiért néhányan hajlandók magukat ilyen módon sanyargatni. A 25 éves Krisztián a szervezete anyagcseréjének megszüntetésével szeretett volna fogyni, emellett lelki méregtelenítésként gondolt az éhezésre. „A kollégáim öt nap után könyörögtek, hogy egyek, vagy legalább igyak valamit, így nem tudtam koplalni.” Egy 33 éves tanárnő is abbahagyta a prána kúrát néhány nap alatt. Arról hiába kérdeztük, milyen ezoterikus csoporttal került kapcsolatba, amikor két évvel ezelőtt úgy döntött, részt vesz a szervezetátállítási programban.

„Zaj volt körülöttem, nyomasztottak az elvárások, és láttam, hiába hajtok, még mindig nem tettem le eleget az asztalra. A magánéletem gyatra volt, egy normális fiút sem találtam. A magamfajták leginkább fogékonyak a spirituális szélsőségekre, pláne, hogy manapság mindenki a harmóniát keresi ugyanolyan hisztérikusan, mint ahogy él” - mondta Éva, aki lelki tisztítókúrának gondolta a 21 napos programot, és tudta, hogy semmi köze a túlzásokra sokszor csábító léböjtkúrához, vagy más méregtelenítő programhoz.

Totális őrület

Mint elmondta, az ésszerűségnek ellentmondtak a tervei, amikor bezárkózott, hogy rituálészerűen éjfélkor elkezdje a programot. „A második napra ígérte a segítőm, hogy a vesémben fájdalmat érzek majd, de én már az első nap kínlódtam, szédültem, és mindez csak fokozódott. Az órák napoknak tűntek, és egyre biztosabb voltam, hogy totális őrület, amit csinálok. A hét felénél sem tartottam, amikor abbahagytam.”

A tanárnő elmondta, az első étkezés után néhány kilót felszedett, a szervezete így reagált az anyagcsere drasztikus megszüntetésére. „Örülök, hogy megúsztam ennyivel.” Éva kizártnak tartja, hogy egy vallási vagy ezoterikus közösség hirdetné ezt a böjtöt, és korábbi nyilatkozónkkal egyetértve azt sem tartja valószínűnek, hogy bárkinek anyagi érdeke származhat abból, hogy másokat megismertet, vagy rávesz a fényböjtre. Néhány internetes fórum is foglalkozik ezzel a témával, ahol névtelen fórumozók osztják meg a tapasztalataikat a kúráról, de ezekből csupán olyan furcsaságok derülnek ki, mint hogy „angyalok szellemi műtétei következtében” hajtható végre a böjt.

A hideg éghajlat alatt

A témában érdekes írást jelentetett meg Szűcs Gábor, a Védikus Bölcselettudományi Szabadegyetem tagja. „A nehéz fizikai munkát végző, sokat utazó, aktív kommunikációt folytató és hideg éghajlat alatt tartózkodó emberek számára tehát a Védikus ismereteim alapján nem ajánlom a pránaevés elsajátítását” Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy „a táplálkozás feladása illetve a prána segítségével történő létfenntartás önmagában még csak lelki gyakorlatnak sem számít.”

Rimóczi László, Ajurvédában járatos életmódszakértő szerint egyes vallások előírják a böjtöket, és a időszakos tisztítókúrák nem jelenthetnek problémát a szervezetnek, ha a legfőbb feltételeket betartják a böjtölők. „A testtípust figyelembe kell venni. A vékony alkatú vatának legfeljebb 2-3 napig ajánlott böjtölnie, a közepes alkatú pitta 4-5 napig böjtölhet, a vaskos kapha pedig több mint egy hétig is. Ez azonban nem vonatkozik a gyerekekre, őket nem szabad engedni a böjtölni, és várandós nőket sem. A másik fontos feltétel a folyadékbevitel.”

Szélsőséges spirituális helyzet

Ajurvéda
Indiából származó terápia. A név jelentése: a hosszú élet tudása, amelyet betegségmegelőzés és a regenerációra is használnak, és manapság a szépség- és a wellness terápiákban is népszerű.

Szajcz Ágnes pszichológust arról kérdeztük, milyen lelki okok vezethetnek odáig, hogy valaki hetekig éheztesse magát. A pszichológus nem szeretett volna állást foglalni a prána táplálkozás kérdésében, annyit mondott el, különbség van aközött, ha valaki eseti jelleggel "szélsőséges spirituális helyzetbe kerül", vagy ha huzamosabb ideig abban a helyzetben marad. Az előbbi bárkivel előfordulhat, az utóbbi viszont lelki problémák, és egyensúly hiányának jele lehet.

A közvéleményt jó néhány napja megosztó óbudai eset kapcsán az érdi Napsugár Életház szakemberei közleményt adtak ki, hogy pontosítsák a böjtkúra kifejezését. „Azt szeretnénk tisztázni, milyen veszélyekkel jár az orvosi felügyelet nélkül végzett tisztítókúra” - mondta Pósa Gabriella, a vállalkozás vezetője. A közlemény a manapság divatos, és az ország sok központjában igénybe vehető, esetenként méregdrága böjtkúrákra tér ki, amelyről a nyilatkozó életmódtanácsadóhoz hasonlóan úgy ítélik meg, gyerekkorban és terhesen tilos elkezdeni.

A szervek szüksége

A méreganyagok ugyanis a véráramon keresztül távoznak a szervezetből, és ez a folyamat komoly károsodást okozhat a magzatban. A cég olyan tisztítókúrákat végez, amelyek során a böjtölő általában kilenc napig elhagyja a szilárd ételeket, kizárólag gyógyteákat, gyümölcsleveket valamint ásványvizet fogyaszt. Ez a kúra néhány felnőttkori betegség – többek közt allergia, alvászavar, emésztési zavar, reumatikus panaszok, vérnyomásprobléma - kezelésében segíthet.

Kuklis Eszter orvos-természetgyógyászt arról kérdeztünk, javasolna-e olyan tisztítókúrát a pácienseinek, amelyek a folyadékbevitelt is elhagyják. „Nem, a mérgek kiürüléséhez elsődleges fontosságú a folyadék. Épp azt javasolnám, hogy a böjtölők fokozzák a folyadékbevitelt, mert a vesének, a májnak, és más szerveknek is nagy szüksége van rá”- mondta Dr. Kuklis Eszter, aki kérdésünkre elmondta, egyénektől függ, hogy hány napig bírják folyadék nélkül, de általánosságban néhány nap teljes folyadékmegvonás már komoly károkat okoz a sejtekben.