Február közepéig hosszabbította meg az illetékes bíróság a drogkereskedéssel gyanúsított labdarúgók előzetes letartóztatását. Az érintett klubok szerint az ártatlanság vélelme megilleti a játékosokat, de fizetést ez idő alatt nem kapnak.
Lipcsei Roland

Újabb három hónappal meghosszabbította az illetékes bíróság a drogkereskedéssel vádolt focisták előzetes letartóztatását. A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya október 15-én, összehangolt akció keretében állított elő és vett őrizetbe négy, a gyanú szerint jelentős mennyiségű kábítószert forgalmazó és terjesztő férfit. A négy gyanúsított közül kettő élvonalbeli futballista, a Siófokra az MTK-ból kölcsönadott Lipcsei Roland, és a Nyíregyházára Debrecenből kölcsönadott Máthé Gábor.

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense lapunkat arról tájékoztatta, hogy az őrizetbe vételt követően - mely legfeljebb 72 óra lehet - az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a gyanúsítottak egy hónapra terjedő előzetes letartóztatásba helyezését. Az egy hónap elteltével - a már ismert protokoll szerint - a bíróság döntött az előzetes letartóztatás újabb, három hónapnyi meghosszabbításáról. A február közepéig tartó előzetes letartóztatás ezek után - az eljárás érdekeinek megfelelően - újra meghosszabbítható. Vezendi Jánosné századostól megtudtuk, hogy míg a nyomozás folyik, addig nem számíthatunk érdemi tájékoztatásra, így az sem tudható, hogy mikorra várható eredmény az ügyben. A sajtóreferens elmondta, hogy Budapesten is folyt egy eljárás három további személy ellen, és a két ügyet egymáshoz csatolták.

Máthé Gábor

A Velvet megkeresésére a Nyíregyháza technikai vezetője, Nagy Csaba elmondta, hogy még nem gondolkodnak a kiesett labdarúgó pótlásán, a klub alacsonyabb osztályban játszó ligacsapatából is tudnak meríteni, de igazolás is lehetséges. Ez utóbbiról januárban a klubvezetés dönt majd. Nagy Csaba szerint a klub tudomásul vette a kialakult helyzetet, játékost megilleti az ártatlanság vélelme. Az őrizetbe vételkor a csapat tagjai megdöbbentek, de mint minden csoda, ez is csak három napig tartott, valamint a klub vezetői kérték is a labdarúgókat, hogy ne foglalkozzanak az esettel.

Máthé Gábort - kinek szerződése 2008. június 30-ig szól - Debrecenből kapták kölcsön, így ha a játékos szerződést szeg (mivel jelen pillanatban nem végzi el a munkáját), azt a Debrecennel szemben teszi. A technikai vezető szerint ez munkajogi kérdés, de jelen pillanatban a labdarúgó sorsa legfőképp a klubvezetés jóindulatán múlik.

A Siófok technikai igazgatója, Horváth Károly nyíregyházi kollégéjáéhoz kísértetiesen hasonló információkkal látta el a Velvetet: Lipcsei Roland is kölcsönjátékos, az MTK-tól érkezett 2008. június 30-ig Siófokra, ezért ha szerződést szeg, azt az MTK-val szemben teszi. Lipcsei Roland - sérülései és rehabilitációja miatt - csak 2-3 meccset játszott ősszel a Siófok színeiben, ezért esetleges pótlása sem hozná zavarba a klubot. Horváth Károly szerint is megilleti az ártatlanság vélelme a játékost, de fizetést ez idő alatt nem kap klubjától. Ha bűnössége bebizonyosodik, a Siófok visszairányítja Lipcseit anyaklubjához.

A siófoki és a nyíregyházi klub honlapján mindkét előzetesben lévő labdarúgó még a játékosok között szerepel.