A tavalyi nagysikerű Mr. Gay Hungary 2005 után másodszorra rendezik meg az egyetlen hazai melegszépségversenyt. Ennek az over- és ungderground sztárokkal fűszerezett sajtótájékoztatóján jártunk az Alibi bárban.

Tegnap a Mr. Gay Hungary 2006 színes sajtótájékoztatójára csüccsentem be hűsölni a híres Üllői úti meleg- és leszbikus szórakozóhelyre, a Bohemian Alibi klubba. A tavalyi versenyt az igazán jóképű, nemzetközi terepen is bevethető Kyan (ejtsd: kájen) nyerte, aki kis híján megnyerte a Mr. Gay Europe-ot is, ahová a Mr. Gay Hungary döntőse automatikusan bekerül. A Mr. Gay Europe győztese pedig a Mr. Gay Worldre kerül, erről sajnos pont lemaradt. A sajtótájékoztatón bemutattak tizenegy döntőst kisgatyában (a tizenkettedik fiú, Nándi, a Candy jelöltje nem tudott eljönni, mert dolgoznia kellett), illetve a zsűri néhány tagjával és a műsorvezetőkkel is megismertettek minket.

Több mint verseny

Lehet mazsolázni

A versenyre a válogatás már hónapok óta folyik, az egész ország területéről érkeztek jelentkezők szép számban: tavaly negyvenhét bátor, idén már százhat bátor jelentkező közül választották ki a tizenkét döntőst. A versenyt a www.mrgayhungary.hu oldalon lehet nyomon követni, az érdeklődők itt kisebb portfóliók alapján szavazhatnak a kedvenc meleg fiújukra. Tavaly interneten lehetett voksolni, idén emelt díjas sms-sel lehet majd, a szervezők szerint nem pénzszerzési céllal, hanem azért, hogy elkerüljék a csalás lehetőségét.

A Mr. Gay hazai licensztulajdonosa, Desire Dubounet angyalruhában jelent meg, de mint kiderült nem erre az alkalomra öltözött így, hanem egy forgatásról érkezett, ahol ő játssza az angyalok istenét.

„This is more than just a beauty pageant, this is celebration” – azaz: ez nemcsak egy szépségverseny, ez egy ünnep - avatott be a sajtótájékoztatón Adam Webb, a verseny producere a lényegbe. A szervezők nem titkolt szándéka ugyanis, hogy a versennyel előrelépést érjenek el a melegek hazai társadalmi elfogadottságában. Ez nem egyszerű feladat. Adam Webb egyébként örvendett, hogy világszerte egyre jobban elfogadják a homoszexualitást és a másságot, erre utal a Brokeback Mountain című film, illetve a zenei világban a melegek által elért sikerek is. Webb szerint azt szeretnék ünnepelni, hogy a melegség a mindennapi élet része. Ahogy beszélt, szuggesztív hangjáról a South Parkos Big Gay Al jutott eszembe, az „I feel Super, thanks for asking” kezdetű számot dúdolgattam magamban.

A szervezők szerint ezek a srácok nem csak szépek, hanem bajnokok is, az új kor bajnokai. Ezt nem egészen értettem. Valahogy úgy magyarázták, hogy ledöntik a falakat és megmutatják, hogy lehet ezt az egészet normálisan is csinálni. Ez mondjuk lehetséges, nagyon normálisnak tűnt mindenki. Sokkal kedvesebbnek, mint az átlag magyar. A sajtótájékoztató végén az indulók ki is álltak a színpadra olajozott testükkel, szorosan egymás mögé, hogy megnézhessük őket. De a rövid idő nem volt elég arra, hogy véleményt formálhassak a mezőnyről. Galambos Dorina szerint nagyon jó a testük.

Fotók az Alibiből (forró)

Dukai a polgárjogi harcos

Meglepetésként ért, hogy műsorvezetőnek nem egy sármos férfit szerződtettek a szervezők, hanem a sármos Dukai Reginát. Dukai érdeklődésünkre elmondta, mindig is szívügyének tekintette, hogy kiálljon a melegek diszkriminációja ellen.

„Nagyon sok meleg barátom van, és barátnőm is” – magyarázza Dukai Regina. „Sok pozitív energiát és szeretetet kapok tőlük. Valahogy mindig jobban megértettek engem. Amikor felkértek erre a feladatra, a sírás kerülgetett, annyira örültem neki. Szeretném rávenni az embereket, hogy elfogadják a melegeket, a blogomon is szoktam erre törekedni. És vannak, akik hallgatnak a véleményemre. Én már akkor boldog vagyok, ha csak két embert is meggyőzök arról, hogy a melegek nem rossz emberek.”

Galambos Dorinát szeretik a melegek

A másik meglepetés, hogy a zsűriben helyet foglal Galambos Dorina, akit gyönyörűszép heteró lányként mutattak be, és egyből rá is kérdeztek, hogy kerül ő ebbe a képbe. „Azt vettem észre, hogy az én zenémet sok homoszexuális szereti. Az én zenéim elég szélsőségesek, és tudom, hogy a melegeknek bejön. Szeretnék segíteni nekik én is” – mondta. Biztosított minket arról, hogy jó zsűritag lesz, mert tudván, hogy nincs esélye, elfogultsággal biztos nem vádolhatják majd. Azt is hozzátette, hogy ami szép, az úgyis utat tör magának.

Buli lesz

A kellemes hangulatú sajtótájékoztatón Amanda Elstak, tehetséges transzvesztita előadó is ott volt, aki Dukai Regina műsorvezető társa lesz. Most azzal viccelődött, hogy ő maximum a Mrs. Gay Hungaryn tudna indulni.

A gálaest fergeteges parádénak ígérkezik, az Alibi bár rendszeres fellépőinek műsorával és a versenyzők hétköznapi, fürdőruhás és alsónadrágos bemutatójával a középpontban. „Nehéz überelni a tavalyit, de nekünk sikerülni fog” – mondták a szervezők. Lehet menni heteróknak is, állítólag nem nézik őket ki maguk közül az Alibiben.

Hajrá fiúk, hajrá fiúk.