horoszkóp

A média csak kihasználta az indonéz Gyökérembert

2007.11.26. 11:21
Az indonéz egészségügyi miniszter azzal vádolja a Discovery Channel amerikai televíziós csatornát, hogy kihasználta Dedét, az indonéz gyökérembert.

Mint korábban beszámoltunk róla Dede, aki egy kis falucska lakója, gúnynevét onnan kapta, hogy testét faág- és fakéregszerű kinövések borítják. A tudományos ismeretterjesztő televíziós csatorna dokumentumfilmet szentelt a ritka kórban szenvedő fiatalembernek, de ezzel feldühítette az indonéz egészségügyi minisztert - írja az MTI. "Ingyen használták, kereskedelemi forgalomba hozták a róla készült felvételeket. Ezért nem kapott semmit cserébe" - jelentette ki Siti Fadillah Supari miniszter a Detikcom internetes hírportál szerint.

A miniszter asszony, aki vasárnap látogatta meg a Jáva nyugati részén egy kórházban fekvő Dedét, közölte: az indonéz kormány ügyvédet is bocsát a rendelkezésére, hogy megvédje a jogait a Discovery Channellel szemben. A miniszter cáfolta azt az indonéz lapértesülést, amely szerint a jakartai kormány ellenzi, hogy a férfit gyógykezelésre az Egyesült Államokba szállítsák. Mint mondta, ilyen kérés nem érkezett hozzájuk.

Sokkoló képek a Gyökéremberről

A 35 éves férfi több testtáját vastag, elszarusodott, szürke réteg borítja, végtagjai pedig már nem látszanak a hatalmas, repedezett, fagyökérszerű kinövések miatt. Ő úgy emlékszik, hogy minden egy gyermekkori térdreesés után kezdődött. A kór, amely miatt Dede afféle "élő szörnyeteggé" vált, rendkívül ritka. Egy sajátos genetikai elváltozás miatt a humánpapillóma-vírus (HPV) - amely más ember bőrén legfeljebb egyszerű, múló szemölcsöt okoz - növeszti a különös formájú burjánzásokat a testén.

Anthony Gaspari, az amerikai Maryland egyetem dermatológusa, aki megvizsgálta az indonéz férfit, azt tervezi, hogy gyógyszert küld Indonéziába a ritka kór áldozatának, és egy helyi orvosra bízza kezelését.