horoszkóp

A Gyökérember csupa kinövés, mégsem kezelik

2007.11.21. 11:14
Kapcsolódók (1)
A hatalmas, gyökérszerű kinövésekkel élő indonéziai Dede amerikai gyógykezelését valószínűleg megakadályozza a saját kormánya. A férfi a végtagjait fedő gyökérszerűségek miatt munkát sem talál, ezért egy utazó cirkuszban lép fel helyi szörnyszülöttként.

A harminckét éves indonéziai férfi, Dede, egy faluban él és egy utazó cirkusz tagja. Ő ugyanis a freak show torzszülötte, mivel hatalmas, gyökérszerű kinövések borítják a végtagjait és teste más pontjain is kéregszerű dudorok nőnek. Az AFP híradása szerint azért nem utazhat az Egyesült Államokba kezeltetni magát, mert az indonéz kormány ezt megtiltja neki.

A Discovery Channel dokumentumfilmet forgatott a Gyökéremberről, és a forgatás során egy amerikai bőrgyógyász meg is vizsgálta őt. Anthony Gaspari szerint a masszív kinövések részben a humán papilloma vírus okaként, másrészt pedig egy genetikai rendellenesség - a gyenge immunrendszer - kombinációjaként jelentek meg a férfi testén. A humán papilloma vírus egyébként egy nemi úton terjedő betegség, ami szemölcsöket, de nőknél akár méhnyakrákot is okozhat.

Sokkoló képek a Gyökéremberről

A Warta Kota napilapnak az indonéz egészségügyi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy "biztosan nem engedjük az amerikai doktoroknak, hogy Dedét az Államokba vigyék". Ezt azzal magyarázta, hogy "az apró falvakban élő emberek nem szeretik, ha elviszik őket, pláne nem, ha vérvizsgálatot végeznek rajtuk". Gaspari a csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, de az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy ettől meg nem állt el eredeti tervétől, hogy kezelje a Gyökérembert. Állítólag egy amerikai gyógyszercéggel tárgyal arról, hogy folyamatosan A vitaminnal lássák el Dedét, ami megerősítené az immunrendszerét és lassítaná a bibircsókok növését.

Mi az a papilloma?
A görög-latin eredetű szó szemölcsszerü vagy bolyhos vagy karfiolalaku növedékekre utal, melyek a bőrön és a nyálkahártyákon jelennek meg. Lehetnek egyszerűen kötőszövetes növedékek bolyhos vagy fagyökérszerü finom elágazatokkal, néha igen tág véredénnyel; de lehetnek rákos természetűek is. Előfordulnak a méhszájon, a hólyagban, a petefészkekben, a gyomor-bélhuzamban, általában vírus okozza. (Forrás: MEK, a Pallas Nagy Lexikona)

Gaspari gyógyszereket akar küldeni Indonéziába, amelyekkel egy helyi doktor kezelhetné a jelenleg csudabogárként élő férfit, ha pedig ez nem megy, "nem lesz más választásom, mint valahogy eljuttatni őt az Egyesült Államokba", mondta az orvos. Az egyéb lehetőségek, mint például a kemoterápia, nagyobb veszélyekkel járnak és persze nem lehet távkezeléssel megoldani őket. Az orvos tart attól, hogy a genetikai teszteléshez szükséges vérvételt is Amerikában kellene megejteni, és kifejezte kissé előítéletes aggodalmát, miszerint Indonéziában talán nincs meg a kellő szakértelem a leletek elemzéséhez.