Nemzetközi fórumokra is hajlandó elmenni az a férfi, akit teljesen kiborított a HIV-bűnperben január 7-én elhangzott ítélet indokolása. K. Gábor szerint HIV-fertőzött volt felesége személyiségi jogait sértette meg Mézes Jánosné bíró.

"Csak hogy tudják, nem hagyom, hogy az igazság ne derüljön ki, és ha kell, tovább megyek és külföldön is elmondom a magyar igazságszolgáltatás eljárását" - írja K. Gábor, a HIV-bűnügy egyik sértettjének, Juditnak a volt férje.

A hatvan éves férfi csütörtökön adta postára levelét, amelyben feljelentette a HIV-perben ítélkező bírót, Mézes Jánosnét. K. Gábor a per ítélet hirdetésének nyilvános indokolásakor elhangzottak kivizsgálását kéri a Budai Központi Kerületi Bíróság elnökétől és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól.

K. Gábor a január 7-i ítélet indokolásakor - nem sokkal azelőtt, hogy felháborodottan végleg elhagyta volna a tárgyalótermet

"...A bírónő megemelt, éles hangsúllyal kifejtette azon SAJÁT VÉLEMÉNYÉT, hogy a volt feleségemnek azért nem hisz a bíróság, mert 5 férje volt és számtalan férfi-kapcsolata" - olvasható a Velvet birtokába került iratban.

"Hányingerem van"

K. Gábor a levelében így fogalmaz: "[bízom] ... abban, hogy ... önök is megállapítják, hogy ami a nyilvános ítélethirdetéskor történt, elfogadhatatlan."

A per utolsó tárgyalási napján tanúként kihallgatott férfi úgy vélekedik: Mézes Jánosné bíró egyéni értékelése megsértette K. Judit jóhírnévhez fűződő jogait. Szerinte az indokolásban elhangzottak az ítélet tárgyilagosságát és elfogulatlanságát is megkérdőjelezik.

K. Gábor január 7-én, az indokolás elhangzásakor kijelentette: "hányingerem van", majd tüntetőleg elhagyta a termet.

A bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében bizonyítékok hiányában felmentette K. Zoltánt, aki az ügyészség azzal vádolt, hogy két nőt - a feleségét és barátnőjét - HIV-vírussal szex közben megfertőzött.

A bíró nem tartotta szavahihetőnek a tanúként kihallgatott Juditot. Mézesné szerint az asszony féltékenységből és a médiaérdeklődést kihasználva pénzszerzési szándékkal vallott K. Zoltán ellen.

K. Gábor beadványáról pénteken a Blikk és a Bors is beszámolt. A törvény rendelkezése szerint bíró az általa intézett ügyről nem nyilatkozhat.

A Velvet érdeklődésére pénteken délelőtt a Budai Központi Kerületi Bíróság elnöke - titkársága révén üzenve - közölte: a férfi levelét nem kapták meg.

A Velvet a titkárságon keresztül megkérdezte Szepes Andrást, hogy kívánja-e kommentálni a pénteki lapokban megjelent híreket. A bíróság elnöke - ugyancsak a titkárságon keresztül - azt üzente, hogy nem.

A hírt elsőként közlő két lap olvasóinak száma - a legszerényebb becslés szerint is - együttesen meghaladja az egymilliót.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál azzal utasították el érdeklődésünket, hogy a nyilatkozattételre a Fővárosi Bíróság illetékes. A Fővárosi Bíróságon arról tájékoztatták a Velvetet, hogy a beadvány nem érkezett meg hozzájuk, így arról nem tudnak nyilatkozni.

"Túl van lőve a célon"

Judit, a Velvet HIV-bosszú című blogjának szerzője így fogalmazott január 10-i bejegyzésében: "Sok megpróbáltatáson mentem már keresztül, rezzenéstelenül hallgattam az ítéletet, bár többen azt várták, hogy elsírom magamat."

Képek a tárgyalásról!

"Túl van lőve a célon" - mondta a Velvetnek Strasszer Tibor, K. Gábor volt feleségének, a HIV-perben sértettként szerepelt Judit jogi képviselője az ítélet szóbeli indokolásáról. Az ügyvéd kijelentette, megérti K. Gábor felháborodását.

Strasszer szerint az ítélet indokolásában "talán nem lett volna szabad elmondani" azokat a részleteket, amelyek a zárt tárgyalásokon elhangzottak.

A főleg polgári peres eljárásokra szakosodott jogász utalt arra, hogy az állam- vagy más titkok miatt elrendelt zárt tárgyalásokon elhangzottakat sem ismertetik a bírák az ítélet - minden esetben nyilvános - kihirdetése után.

A bíróság a K. Zoltán ellen indított bűnügy tárgyalásán a sértettek személyiségi jogaira tekintettel tiltotta meg a sajtó jelenlétét a tárgyalóteremben.

Strasszer Tibor szavaiból kitűnt: szerencsétlennek tartja azokat az elhangzott bírói kijelentéseket, amelyek Judit öt eddigi házasságát, illetve a HIV-vírussal megfertőzött asszony "számtalan partnerkapcsolatát" firtatták.

A Velvet tudósítója - aki végighallgatta az ítélet indokolását - megerősítette, hogy a hallgatóság egy részét megdöbbentette Mézes Jánosné néhány, szokatlanul éles hangnemben tett kijelentése.

Szőrén-szálán eltűntek az akták

Eltűnt akták, pénzügyi szabálytalanságok, az eljárás közben százával elévült bűncselekmények. Mint napjainkra kiderült, ilyen és ehhez hasonló események kísérték az elmúlt évtizedben Komárom-Esztergom megye több bíróságának a működését, amelynek elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta meg 2007. augusztus 20-án a Parlamentben - írta csütörtökön utcára került számában a HVG. A cikk szerint a bíróság gazdálkodásával kapcsolatban a bűncselekmény gyanúja is felmerült. Különféle mulasztások miatt több olyan elítélt is csak azután szabadulhatott, hogy a büntethetősége megszűnt. A hetilap által idézett kéziratos tanulmány szerint a megyében több bírósági akta is eltűnt, a ledolgozhatatlannak bizonyuló ügyhátralék ledolgozására pedig a fővárosból kellett bírákat kirendelni.

A hetilap megfogalmazása szerint a megyében lejátszódott események sokat elárulnak az Országos Igazságszolgáltatási Tanács működéséről, amelyet a HVG "a Magyarországon talán legkevésbé átlátható módon működő alkotmányos intézmény"-nek nevez. A tanács hivatalánál a Velvetnek elmondták: egyelőre nem nyilatkoznak a cikkben szereplő állításokra, mert "még nem döntöttek, hogy nyilatkoznak-e".