horoszkóp

Kutatónők és az örök fiatalság titka

dns
2006.01.12. 16:01
Minden évben három, a tudományos életben tevékenykedő nőt részesít ösztöndíjban a L'oreal és a Magyar UNESCO Bizottság arra utalva, a nők jelenléte egyre inkább szükséges a kutatási területeken is. Az idei díjazottak egyike az örökítőanyagot tanulmányozza, a második kutató területe a fájdalom, amíg a harmadik a nanocsövekkel foglalkozik, és sejti az örök fiatalság titkát.

"Ez nem nagy dolog, semmiség" - állították egyöntetűen munkájukról azok a nők, akik a L'oreal és a Magyar UNESCO Bizottság közös ösztöndíjprogramjának keretein 35 ezer euro értékű ösztöndíjat kaptak. Idén harmadik alkalommal pályázhattak a díjra anyag- vagy élettudomány témájában kutató nők, akik közül a zsűri három, különböző korú nőt választott ki.

Nők, külföld, család

Nézze meg képeinknet!

Az ösztöndíjakat a Magyar Tudományos Akadémián adták át, és az említett két szervezet vezetőjén kívül több, más szakember is jelen volt, és többek közt arról beszélt, a tudományos életben több nő jelenléte lenne szükséges. Dr. Gresiczky Péter, az UNESCO Bizottság főtitkára arra utalt, nemzetközi felmérés készül a tudományos kutatással foglalkozó nőkről, többek közt olyan témákra összpontosítva, hogy milyen szempontok alapján választanak kutatási területet, illetve a gyakori külföldi utak milyen hatással van a családi életükre.

Előzetes félelmeink ellenére az ösztöndíjak átadását megelőző beszédekben kevésszer fordult elő a "karrier vagy család?" címszóval évtizedek óta tárgyalt téma. A díjazottak személye ezúttal annak bizonyítéka, hogy megfelelő szervezéssel mindkettő megoldható. Dr. Dobrev Klára, az esemény fővédnöke egyéb, a társadalmi életben fontos ügyek köré szervezett eseményekhez hasonlóan ezúttal is személyes példákat említett, amelyeket a közönség rendre meghatott figyelemmel hallgatott.

Az újfalusi asszonyok

"Néhány nappal ezelőtt Berettyóújfalun jártam, ahol szokás, hogy a város vezetésében dolgozó 50-60 nő havonta egy alkalommal összeül és beszámol egymásnak az aktuális tapasztalatairól" - mondta a miniszterelnök felesége utalva arra, hogy ezek a vezető beosztású nők a férfiaknál tágabb értelemben foglalkoznak a környezetükkel. Beszámolóikban nagy hangsúlyt kapnak többek közt az egészségügy és az oktatás kérdései, és részben a szemlélet miatt is szükséges bővíteni a felelős beosztású nők körét. Ami pedig az ösztöndíjban részesített kutatókat illeti, Dobrev Klára arra utalt, "munkájukkal a családjuk és a társadalmunk jövőjét könnyítik, ezzel végső soron az emberiség érdekeit szolgálják."

A műsor konferálását vállaló Jakupcsek Gabriella ezután az ösztöndíjban részesült kutatókat jelentette be azzal a kiegészítéssel, hogy az indoklásban szereplő szövegből számára sok minden nem érthető. Az első díjazott Dr. Barabás Orsolya kémikus, akivel az eseményen egy webkamera segítségével teremtettek kontaktust, lévén a huszonéves kutatónő néhány héttel ezelőtt Washingtonban kapott új feladatot.

Új gyógyszerek alapja

"A legnagyobb szerencsém a férjemmel volt, aki feladva az itthoni egzisztenciáját, vállalta, hogy együtt kiköltözünk Amerikába. Az ösztöndíjammal nyert összeget a költözés finanszírozására szeretném fordítani" - mondta Dr. Barabás Orsolya, akinek munkájáról egy erősen home-video jellegű riportfilmből szerezhettünk tudomást. Eszerint kutatásai eredményeképp a fehérjekrisztalográfia módszertanával egy, a sejtek szempontjából alapvető, a DNS-ben található enzim működési mechanizmusát fejtette meg. Ez kiindulópontja lehet új gyógyszerek kifejlesztésének.

Klikk a képre!

Sokkal inkább közérthető a második díjazott, Dr. Helyes Zsuzsanna munkássága. A 35-40 éves korosztályban díjazott kémikus kutatási területe a fájdalom. "A gyógyító orvosok egyik legfontosabb feladata a betegek szenvedésének enyhítése. Ez ma még nem minden esetben megoldott, a fájdalomérzet kialakulásában szerepet játszó mechanizmusokat jobban meg kell ismerni" - mondta a kutatónő, aki kérdésünkre elmondta, tíz éve folyamatosan ezzel a témakörrel foglalkozik, és egyelőre nem látja a kutatásainak végét. Bemutatkozó filmjében a munkája mellett a koncepció részeként a kiegyensúlyozott családi életét is bemutatták, és a kutatónő szintén utalt arra, hogy hivatása csak egy része az életének a női szerepek mellett.

A fiatalság titka

Szintén a családi élet fontosságáról beszélt a harmadik díjazott, Hernádi Klára fizikai kémikus, aki két, a természettudományokban már jártas gyerekét is említette családi fényképalbumának felvételekor. Hernádi Klára a kémiai ipar átalakításában nagy szerepet játszó nanocsövek előállítási és alkalmazási területeit tanulmányozza, bármit is jelentsen ez. "Egyetemi tanárként nagyon boldog vagyok, hogy folyamatosan fiatalok között lehetek. Ez a legjobb útja annak, hogy az ember maga is tovább maradjon fiatal" - mondta a kémikus stílusosan épp azon az eseményen, amelynek fő támogatója a fiatalság konzerválásában is érdekelt, neves kozmetikai cég.