Hosszú lábak és nemes célok a Miss World Hungary középdöntőjében

2007.08.27. 11:20 Módosítva: 2007.09.26. 20:40
Az állatok védelme, az orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatok kiépítése, a rosszfiúk rács mögé küldése és világbéke. Ezek a célok azok, melyeket a Miss World Hungary budapesti középdöntőjének nyertesei el szeretnének érni. Kiderült ugyanis, hogy a világversenyen nemcsak a szépség, hanem az ész is fontos. Ez legalább is a hivatalos policy.

A Miss World Hungary döntőjébe összesen huszonegy lány juthat be. A szabályok szerint kilenc versenyzőt a zsűri választ ki a középdöntők során, egyet a debreceniek szavaznak meg, a Miss Universitas nyertese automatikusan bekerül, tízen pedig ismét csak a zsűri szavazati alapján jutnak be a válogatások után.

Add el magad!

Dávid Júlia, a verseny kommunikációs szakembere elmondta, hogy a bírák öt szempontot vesznek figyelembe: a kommunikációs készség, az alak, a haj és az arc, a mozgás és az összkép. "Ha valaki nem tud angolul, vagy bármilyen más nyelven, ha nem beszél szépen magyarul, ha nem elég magas, ha nem tud mozogni, ha nem tudja eladni magát, és úgy gondoljuk, hogy ezen az egy hónapos felkészítés alatt sem tud változtatni, akkor az automatikusan kiesik." Persze minden egyes zsűritagnak megvolt a maga favoritja, hiszen a 800-900 jelentkező közül ők választották ki azt a hetven lányt, aki bejuthatott a középdöntőbe.

3+2

 
 
 
  A debreceni középdöntő nyertesei

A castingot három városban szervezték meg, Veszprémben, Debrecenben és Budapesten. A fővárosi fordulót vasárnap, a Vapiano étteremben rendezték meg. A válogatás tízkor kezdődött, az eredményhirdetésre pedig délután ötkor került sor. A döntés előtt volt, aki izgatottan telefonált, volt, aki a bejártat előtt toporgott, de többség inkább a konkurenciával bájcsevegett. A legtöbb jelentkezőt a pasija vagy az anyukája kísérte el, de volt, aki egyedül jött. Mivel a zsűri szerint a mezőny meglehetősen erős, a szabályoktól eltérően öt lányt választottak a három helyett. A befutók: 1. Freire Szilvia, 2. Graff Dóra Eszter, 3. Komenda Mónika, 4. Bordi Krisztina és 5. G. Nagy Lilla.

A mini a menő

Miközben a lányok az étterem alsó szintjén várakoztak, felmértük, hogy mi az idei trend a szépségkirálynők öltözködésében. A farmer, illetve a fehér mini, a füstös szemek, a rózsaszín ajakfény és a magas sarkú, pántos szandál elengedhetetlen kellék, persze az sem árt, ha valakinek bronzbarna bőre van. Ja, és az egyenes, kivasalt haj még mindig menő.

Lesz ez még jobb is

Miután kihirdették a nyerteseket, a budapesti jelentkezőkről csoportképet készítettek. Bár a legtöbb lány meglehetősen csalódott volt, megpróbáltak mosolyt erőltetni az arcukra. Az egyik anyuka külön rá is szólt lányára, hiszen ki tudja, talán a kép alapján fedezik fel az ő szeme fényét. A közös fotózás után az egyik zsűritag, Bíró Ica is megpróbált lelket önteni a kiesettekbe. "Nem feladni. Gyönyörűek, fiatalok vagytok. Ennek csak örülni lehet."

Gyakorlat teszi a mestert

Sejtésünk beigazolódott, a legtöbb lány már számtalan szépségversenyen kipróbálta magát. Graff Dóra Eszter két évvel ezelőtt indult ezen a versenyen, idén pedig a Miss Turizmusra is benevezett. Bodri Krisztina, aki a maga huszonkét évével úgy véli, hogy lassan kiöregszik, egyszer már szerencsét próbált. "2004-ben indultam a Miss Universe Hungary-n, akkor második udvarhölgy lettem. Gondoltam, most utoljára megpróbálom. Mindenképpen reméltem, hogy bejutok a döntőbe. Ez sikerült, ezen kívül majd meglátjuk, hogy mi lesz." Az abszolút győztes Komenda Mónika, aki idén elnyerte a Répce szépe, a Főiskolák szépe címet, valamint indult a Miss Balatonon is. "Majdnem mindenhol ugyan azok az arcok tűnnek fel" - nyilatkozta a gyakorlott versenyző.

Anyagias lány

A legtöbb döntős saját állítása szerint azért választotta pont ezt a versenyt, mert úgy gondolják, hogy ez az egyik legnívósabb megmérettetés hazánkban. "Mindenképpen egy olyan versenyen szerettem volna részt venni, ami egy bizonyos színvonalat képvisel Magyarországon" - nyilatkozta Graff Dóra Eszter. Freire Szilvia hasonlóan vélekedik. "Azért jelentkeztem a Miss World Hungary-re, mert erről láttam plakátot és gondoltam, hogy ez egy színvonalas rendezvény. Persze van, aki jóval prózaibb okok miatt jelentkezett. "Elsőként a nyeremények érdekelnek, most például az autó. Ugyanis nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy vegyen egy kocsit magának, így nekem sem. Másrészt még soha nem voltam világversenyen, szóval szerettem volna ezt is kipróbálni" - válaszolt kérdésünkre Komenda Mónika.

Nem kell a hírnév

 
 
 
  A budapesti középdöntő nyertesei

Bár az emberek azt gondolnák, hogy ezek a lányok a nyeremények mellett a hírnévre és a modellszerződésekre hajtanak, a legtöbben azt állítják, hogy szakmájukban szeretnének elhelyezkedni. "Nem hiszem, hogy egy szépségverseny miatt az ember annyi felkérést kapna. Nagyon sok versenyen indultam, ha valaki nagyon meg akart volna találni, az már megtalált volna. Szerintem ez nem azon múlik, hogy valakinek a fejére rakják a koronát. Amúgy sem érdekel a modellszakma, mivel szerintem nagyon sok rossz dolog van benne. Magyarországon 160 cm-es, szerintem nagyon csúnya lányok is modellkednek. Esélytelen ezen a téren bármit is elérni. Akivel lehet valamit kezdeni, az kimegy külföldre, és ott próbál érvényesülni, akinek pedig ismeretsége van, akkor ugyanúgy modellkedhet, akkor is, ha nem erre a pályára való. Inkább a tanulás felé hajlok és elvégzem az egyetemet " - nyilatkozta Répce szépe. Persze mindig vannak kivételek. "Míg fiatal vagyok és van rá lehetőségem, addig mindenképpen modellkedést választanám" - adta tudtunkra a forduló első helyezettje.

Világbéke!

A világversenyen a bírák mindig megkérdezik a versenyzőket, hogy mit szeretnének elérni a jövőben, mire szeretnék felhasználni hírnevüket. Mivel a világbéke meglehetősen elcsépelt, a lányoknak új dolgokkal kellett előrukkolniuk. Persze volt, aki ragaszkodott ehhez a régi csapásirányhoz. "Elég sok probléma van hazánkban, Európa szerte és a világon mindenhol. Ilyen például a szegénység, az, hogy az emberek nem tisztelik egymást, a növekvő agresszivitás. Ez engem mind nagyon zavar. És ott van persze az állatok védelme” - nyilatkozta Graff Dóra Eszter. Komenda Mónika, aki az ELTE orosz szakán tanul és sikeresen felvételizett a Budapesti Gazdasági Főiskolára, az őserdők megmentése helyett az orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatok kiépítésével szeretne foglalkozni, ha végez. Bodri Krisztina, aki a Pázmány Péter Egyetem jogi és Szegedi Tudományegyetem magyar-kommunikáció szakán tanul, pedig valószínűleg büntetőjoggal fog foglalkozni. "Nagyon izgalmas a bűnözők agyába belelátni. Egy nőnek ez nagyon nehéz, nem kockázatmentes. Főleg az ügyészi pálya vonz, de még nem döntöttem el konkrétan, hogy a jognak melyik ágával fogok foglalkozni."

Mentsük meg a szépségversenyeket!

A huszonkét éves versenyző egy másik célt is kitűzött maga elé. "Ha sikerülne győznöm a döntőben, akkor megpróbálnám a szépségversenyek varázsát visszahozni a köztudatba, ami más országokban megvan. Itt Magyarországon hetente rendeznek egy újabb versenyt, és az emberek nem tudják eldönteni, hogy most ki kicsoda. Szeretném, ha az emberek nem lenézően szemlélnék ezeket a szépségversenyeket, és drukkolnának a királynőnek, kíváncsiak lennének arra, hogy mit fog elérni a világversenyen. Nyílván, a célomat a médián keresztül lehet elérni. Reménykedem, hogy sok helyre meghívnak.”