Miss Hungary: Fejlődnek a magyar nők

dns
2007.12.29. 14:31
Egy szakértő szerint a szépségverseny a felkészülés miatt hasznos, ez a női nem fejlődése, a női lélek pompája. A Fásy Ádám-i hagyományokon nyugvó Miss Hungary rózsaceremóniája szatírába illő jelenetekkel tarkította élményanyagainkat, és legalább ezért hálásak vagyunk.

"Rájöttem, miért van szükség ennyi szépségversenyre" - sóhajtott a szünetben Szilvásy Péter, a Kormányzati Tanácsadó Jósda ötletgazdája, kinek nevéhez olyan szépségversenyek fűződnek, mint a Miss Írisz, vagy a Kaszinók Tündére; de tervei közt szerepel a BNV Szépe verseny megalapítása is, amelyik "politikától és vallástól függetlenül mozgat meg mindenkit." Figyeltünk a szavaira, hogy talán megtudjuk, miért töltünk havonta egy estét ehhez hasonló rendezvényeken.

A szépségverseny a női lélek pompája

Klikk!

"Miért jó a maratoni futóverseny? Én már párszor lefutottam. Hát a felkészülés miatt. Amíg a lányok készülnek a döntőre, nagyon koncentrálnak, figyelnek magukra, szépülnek, kedvesnek, nyitottnak kell lenniük. A női nem így erősödik, fejlődik. A szépségverseny a női lélek pompája" - vázolta a szépségversenyek sajátos zenjét Szilvásy.

Szépségverseny-szatíránk rangos állomásához érkeztünk, a Fásy Ádám-i hagyományokon nyugvó Miss Hungary versenyt a Thália Színházban csaknem öt órán át tartották népes zsűri és hozzátartozók előtt. Érkezésünkkor még az afterpartit szervezték a hallban. "Sterbinszky Karcsi nagyon jó, de most majd valami lightosabb kéne. Hívjam Aratót?"

A szerelem hurrikánja

Három a Miss Hungary
Idén három Miss Hungary szépségversenyt rendeztek Magyarországon. Az első, Miss Universe Hungary döntőjét tavasszal tartották a Millenáris központban, melynek a győztese, Bóna Ildikó a mexikói világdöntőn mérette meg magát. A második, Miss World Hungary versenyt ősszel a BNV területén rendezte ugyancsak a Magyarország Szépe Kft. A győztes Bodri Krisztina decemberben tért haza a kínai Sanyában rendezett világdöntőről, és döntötte el, hogy visszavonul. A harmadik nemzeti szépségverseny Fásy Ádám öröksége, amelyet egykori cégtársa, Répás Lajos ápol. Habár sok helyen eltér az eredeti verseny szellemiségétől, ezt a szépségversenyt nyerte meg 1985-ben Molnár Csilla. Az idei győztes Koller Katalin, aki majd "egy Kínában rendezendő világversenyen indulhat" - mint mondta a műsorvezető.

"Ez egy skót szépségverseny lesz, látom, itt nincs fogadás" - jegyezte meg az üres pultnál egy fiatal férfi, akit az idei versenyek zömén láttunk. A produkciók esetében nem is lett volna probléma, hogy low budget, mert az esztrádműsorok szervezésében sokan már gimnazista korukban gyakorlatot szereznek, de itt mégsem igazán érvényesült a Szilvásy-filozófia. Láthattunk iskolai hagyományokon alapuló showtáncprodukciót, melegítős, avantgarde táncműsort, fűszoknyás hastáncot, breakbeat alapra kikevert Madonna feldolgozást, amelynek néhány sora mintha lengyelül szólt volna. De mind közül a legkülönlegesebb egy Nicole nevű énekesnő - úgy tűnt, hogy - playbackszáma volt, a szerelem hurrikánjáról.

A versenyzők saját ruháikban jelentek meg a színpadon, az első tour utcai viseleteinek egyes darabjai nem sokkal kevesebb szabad testfelületet mutattak, mint a bikinik. "Ez egy sonkapapucs" - mutatott az egyik néző egy magassarkú műanyagpapucsra, de több más darabot is kielemeztek, különösen a második tourban egy aranyfeszülettel kiegészített lurex bikinit, és egy csillogó, kígyómintás fürdőruhát. A két műsorvezető, Csősz Boglárka és Kasuba L. Szilárd sorban bemutatta a tini és felnőtt kategória összesen harmincegy versenyzőjét, de a szünetben a legélénkebben a későbbi harmadik helyezett Verner Adrienn bemutatása élt a közönség emlékezetében, aki Dubait nevezte meg utazásai kedvenc helyszínének.

A mai blogos világban fontos

#sub#

A szünetben kedvet kaptunk az utca hangja típusú interjúk készítéséhez, bár itt leginkább csak a zsűrit tudtuk megszólaltatni. "A mai világban ritka, hogy egy szépségverseny tiszta legyen, és ez az" - állította Kovács Anton az egyik támogató képviseletében. Arra a kérdésre, miért érzi fontosnak, hogy szépségversenyt támogasson, így válaszolt. "Fontos, hogy manapság egy céget ne csak szakmai, hanem emberi oldalról is ismerjünk meg. A mai blogos világban önmagában egy logó kevés, mögé kell tenni a hétköznapi életet is."

Lyn de Garához fordultunk, aki sminkművészként jegyzi magát a prospektusában. "Nem tudom, ez a verseny miben más, mint a többi. Ez olyan, mintha az almát a körtével akarnád összehasonlítani" - mondta a sminkes, aki évek óta állandó tagja a zsűrinek. Korábban ő maga is versenyzett, de még a Fülöp-szigeteken, ahonnan származik. A hivatását Los Angelesben kezdte gyakorolni, majd magyar férjet választott. "Láttam, itt milyen szépek a lányok, mondtam a férjemnek, hajlandó vagyok ideköltözni, ha csinálhatom, amit szeretek. Nem beszélek olyan jól magyarul, de ugye a lányok meg tudják érteni egymást" - mosolygott a sminkes.

Különdíjat talán még most is felajánlhatunk

A követkedő eseti interjúalanyaink a tini kategóriában versenyző Statkievics Szonja családjának barátai voltak, akik első kérdésünkre azt állították, a versenyre készülő lány nem hagyta ki a karácsonyi menüt. Ez a versenyző egyébként az este nagy nyertese, aki ugyan díjat nem nyert, de kétszer kétszázezer forintos vásárlási utalványt vihetett haza.

A műsorvezetők még a szavazás lezárta után is felhívták a közönség figyelmét, hogy felajánlhatják a különdíjaikat, majd felolvasták még egyszer a támogatók listáját. A konferansziék sok bakijával együttéreztünk, nem lehetett túl inspiráló egy félházas, monstre rendezvény közvetlenül karácsony után.

Eredményhirdetés: hosszú lesz

Az eredményhirdetésre szívünk szerint külön riportot szánnánk, mert ilyet még szatírában sem láttunk, de röviden próbáljuk összefoglalni a csaknem negyven perces szertartást. Egy Brigittának nevezett hölgy sminktanfolyamot ajánlott fel huszonhét versenyzőnek egyesével, és az utalványokat szétosztotta. A különdíjak közt szerepelt fodrászati bérlet, Zepter-utalvány és menedzsertanolyam, amelynek nyertese a gyógyító lámpákat hirdetheti. Szilvási Péter is felajánlott egy kényeztető hétvégét - saját kifejezésével élve - a Tiszacsegei Szépségkastélyban, és utalványok tömkelege talált gazdára; a Szeszélyes főszerkesztője, Oltványi Tamás pedig különdíjként szereplést ajánlott a műsorban két lánynak. "Ezek szép ajándékok" - mondta lelkesen a mögöttünk ülő Kustánczi Lia, aki megtisztelőnek tartotta, hogy felkérték zsűrinek.

A favoritja megegyezett Kása-Hunyady Gáboréval, a Lúzer Fc-ből ismert médiamenedzserével, aki a megfelelő lánynál nyitott prospektussal az ölében várta a különdíjak átadásának végét. A színpadra lépett a versenyigazgató Répás Lajos is, és a zsűri - amelynek elnöke Horváth Csaba főpolgármester-helyettes volt - összes tagját a színpadra intette.

Katona rózsabojkottja

Nyílt szavazás kezdődött, a legtöbb szavazatot elért hat versenyző közül kellett választania a zsűrinek oly módon, hogy a kedvencüknek egy rózsát nyújtottak át. Répás a kedvencét, Szabó Szandrát kellemetlen helyzetbe hozta, mert a lány nem kapott a többi ítésztől egy rózsát sem, és könnyeivel küszködött, míg mások a színpadon az izzadtságcseppekkel a homlokukon. Katona Miklós fotóművész mikrofont kért és rózsabojkottot tervezett, mondván két felfedezettje is a legjobb hat között van, nem tud dönteni, de Kasuba L. meggyőzte arról, hogy le kell adnia a virágot.

A rózsák összeszámolását követően eredményt hirdettek. A harmadik helyezett a Dubai-fan Verner Adrienn lett, aki többek közt 100 ezer forint értékű modellszerződést kapott, a második Czifra Kinga, az első pedig a saját tervezésű alkalmi ruhában megjelent Koller Katalin lett. Mivel a szépségkirálynőt nem láttuk korábban más versenyen, a győzelme után kérdésünkre elmondta, Répás Lajos kereste meg az Iwiw-en, és győzte meg, induljon a versenyen. Nem bánta meg, és még masszázskádat is kapott.