horoszkóp

'Az anya ne szórakozzon a magzattal!'

2006.04.07. 15:35
Az otthonszülésért kampányolók április 7-ét, az Egészség Napját átkeresztelték az Otthonszülés Napjára. A nem tiltott, de nem is támogatott szülési módszerért tüntetők otthon született gyerekekkel és pelenkákkal vonultak fel az Üllői úton, a II. nőgyógyászati klinika előtt.

A méltó otthonszülés érdekében tartott demonstráción, a II-es számú Szülészeti Klinika előtt olyan száz-, százötven fős, tiszta pelenkát cipelő tömeg gyűlik össze péntek délelőtt. A jórészt anyukákból, apukákból és kisebb gyerekekből álló embersereg áhítattal hallgatja Galambos Péter újságírót és médiaszemélyiséget, aki maga is egy otthon született gyermek édesapja. Az esemény iránt jellemzően csak az M1 televízió érdeklődik, de később befut még egy kamera, ám az jelzés nélkül.

Szakszerűen szülni otthon

Tekintse meg képeinket!

Galamb dobozra áll és Geréb Ágnes szülésznő, és munkatársai védelmére kel. Az orvosnak a Magyar Orvosi Kamara már többször felfüggesztette, majd újra visszaadta a praktizáláshoz szükséges kamarai tagságát. Az újságíró egy szócsőbe mondja el, hogy a tüntetők a szaksegítséggel zajló otthonszülést akarják választható lehetőségnek, valamint hogy a szülésznők, és bábák megbecsülésének elérését tartják fő feladatuknak.

Ezután felolvassa a levelet a háromezer otthon szült nevében - ezt ebben a pillanatban az ország nyolc különböző nagyvárosában szintén felolvassák, mivel az Egészség Napján nem csak Budapesten tüntetnek az otthon szülni vágyó asszonyok. A levél jelen esetben Dr. Paulin Ferenchez, a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójához szólt, hogy ne támadja, hanem támogassa az otthon szülést.

Békés, vicces szülés

Míg a fehér ruhás, várandós kismamák felviszik a levelet a professzornak, néhány anya követi a pulpitusra Galambot, és megosztják otthonszüléses élményeiket a virággal és tiszta pelenkával demonstrálókkal. Nagyjából mindegyikük azt mondja, hogy otthon szülni csodálatos, összehasonlíthatatlan élmény, és hogy hurrá, éljenek az otthon született gyerekek. Van közöttük orvos is, aki első két gyermekét még kollegái között szülte, de aztán a harmadikat már otthon, és egyáltalán nem bánta meg. Van olyan is, aki bábának állt az otthonszülés után, annyira magáénak érezte az érzést, de olyan is, aki annyira nevetett közben, hogy inkább az fájt, mint a szülés. Akadnak bátrabb kismamák, akik lelkesedésüknek csatakiáltásokkal adnak hangot, ezt aztán nagy ováció követi.

Az általunk megkérdezett anyuka azért keltette fel érdeklődésünket, mert rengeteg gyerek vette körül. Ő ugyan nem állt ki a szócsővel, de nekünk elárulta, hogy hat gyerekéből hármat kórházban, hármat pedig otthon szült. "Sok gyereknél már szinte lehetetlen megszervezni a kórházban szülést, hiszen hetekre nem tudom hova rakni a gyerekeket. Arról nem beszélve, milyen sokat számít a testvéreknek, ha jelen lehetnek a kicsi születésénél. Régen a nők már tudták hogyan születik a gyerek, hiszen látták, mikor az anyjuk szül."

Nyilván nem ez a legjobb alkalom a demonstrációra, mi legalábbis ezt feltételezzük, hiszen eljárás folyik Geréb Ágnes ellen, mivel gyermekhalállal végződött egyik páciensének szülése. "A kórházban is halnak meg babák" - mondja Becker Zsuzsanna, a hatgyermekes anyuka - "Én csak azt tudom, hogy nekem milyen volt, és csak ajánlani tudom az otthonszülést, energiát ad. A szülés amúgy is nagy rizikó mindenhol."

Hova tovább?

Klikk a képre!

A tüntetők nem nagyon sejtik, mit érhetnek el demonstrációjukkal, de azért lelkesek, és fontosnak tartják, hogy elfogadják őket, otthonszülőket.

Közben érkezik a hír, hogy a levelet átadták, és hogy az egyik átvevő nem fogadta éppen túl kedvesen a kismamákat: bár megígérte, hogy tanulmányozni fogja levelüket, hozzátette, hogy a magzatról egészen megszületéséig az orvosok gondoskodnak. Ez állítólag így hangzott: "Nincs joga az anyának a magzattal szórakozni."

Aztán mindenki máglyarakást eszik, ezzel szimbolizálnva, hogy úgy bánnak a szülni otthon akarókkal és támogatóikkal, mintha azok boszorkányok lennének. Pedig nem azok, csak békében akarnak szülni, és szerintük ezt a legjobban otthon lehet.