Napjainkban már a „trend” szó hallatán inkább a TikTok jut az emberek eszébe, nem pedig a divat, ám ezúttal a klasszikus értelmében néztük utána a szónak.

Crakow

Származási helye, a lengyelországi Krakkó után kapták nevüket a 12. században megjelent bőrcipők és saruk, a crakowok, amik látványosan hosszú, hegyes orrban végződtek. Mai szemmel nézve hihetetlen, de annak ellenére is hatalmas rajongás övezte ezt a darabot, hogy sokszor akár 15-60 cm hosszúra is nyúlhatott. A komfortos élet nem éppen legékesebb példái komoly társadalmi státuszt töltöttek be, ugyanis minél hosszabb volt a cipő orra, annál magasabb rangú volt a viselője. A cipő orrát, hogy megkönnyítsék benne a járást, gyakran kitömték és az sem volt ritka, hogy vékonyka lánccal felhúzták és a lábszárhoz kötözték, ám idővel ez a trend végleg eltűnt.

Codpiece

A 15-16. században terjedt el, hogy a férfiak díszes és látványos ékekkel kezdték el díszíteni egyik legbecsesebb kincsüket, amit elneveztek codpiecenek. Ezek a kiegészítők gyakran párnázott- vagy hímzett szövetből készültek, de volt arra is példa, hogy egy fémdarabból készítették. 

Keményített gallér

A 19. században feltalált hófehér, keményített gallér sokáig volt divatmánia a férfiak körében. Ennek az ingnek a viselése nem volt veszélytelen, mivel a nyakának merevsége valóban hajlíthatatlan volt. Az előzőekben taglaltak miatt nem egyszer előfordult, hogy a gombokkal rögzített gallér diszkréten megölte viselőjét, ugyanis az könnyen elszoríthatta a nyaki artéria véráramlását vagy szimplán csak megfojthatta viselőjét, legombolni ugyanis a legcsekélyebb mértékben sem volt úriemberhez méltó cselekedet.

Chopines

A 16. században a nemes hölgyek megőrültek ezekért az extrém platformos cipőkért. A főleg fából vagy parafából készült, bőrrel, brokáttal, és ékszerekkel díszített, bársonnyal borított darabokat a crakow-koz hasonlóan a társadalmi státusz jeleként viselték, ugyanis úgy tartották, minél magasabb a cipő talpa, annál magasabb rangú a viselője. Nem is kérdés, mennyire kényelmetlen volt ez a lábbeli, a nőknek sokszor segítség kellett ahhoz is, hogy járni tudjanak benne.

(Borítókép: Ruhák. Illusztráció: Jag Images/Getty)