Ahelyett, hogy a szemetesbe öntené a kávézaccot, inkább hasznosítsa újra a kertjében.

Akik a hagyományos kávéfőző hívei, minden bizonnyal sok zacctól szabadulnak meg a háztartásukban. Számukra van egy újrahasznosítási tippünk, amit ha megfelelően alkalmaznak a kertjükben, a kávézacc igazi csodaszerként fog hatni nővényeikre.

Egyrészt csinálhatjuk úgy, hogy a zaccot a komposzthoz, majd ezt az egyveleget a virágföldhöz keverjük. Másrészt az is beválik, ha egy teáskanálnyi kávézaccot adunk több liter vízhez, az oldatot állni hagyjuk egy-két éjszakát, majd pedig leszűrve azt, megöntözzük vele a növényeket. Kertünkben már 1-2 nap elteltével jelentős változást tapasztalhatunk, de szobanövényeink táplálására is remek módszerként alkalmazható mindkét eljárás.

Arra ugyanakkor mindenképp figyeljünk, hogy nem minden növény szereti a kávézaccot: kizárólag a nedvességet kedvelő fajták, mint a poloskavész, a kála, az ernyősliliom, a nefelejcs, a hibiszkusz, az írisz, a gyöngyvirág, a körömvirág és a réti legyezőfű számára bizonyul hasznosnak. A szárazabb talajt kedvelők nem örülnek neki: a borzas kúpvirág, az agave, a levendula, a télizöld, az orchidea, a szabonai futóka, a rozmaring, a szágópálma, a csokros inda, a szukkulensek és a kaktuszok, valamint a paradicsom és a jukka kifejezetten rosszul reagál a kávézaccra.

(Ripost)

(Borítókép: Kávézacc. Fotó: GettyImages)