A káros szenvedélyek nélkül eltöltött hónap többet tehet egészségünkért, mint gondolnánk.

Külföldön sok esetben januárban tartják az alkoholmentes, egy hónapos böjtöt, hazánkban ugyanakkor száraz novemberként az ősz legutolsó hónapja a kihívás időszaka. A józan hónap nemcsak az alkoholmegvonásról szól, hanem bármilyen általunk választott, addiktív szokás felfüggesztéséről, legyen szó dohányzásról vagy akár csokoládéfogyasztásról.

Ez az egy hónapos időszak egyben egy önismereti teszt, amely során akaratunkat tesszük próbára.

Nem mellesleg kiváló alkalom arra, hogy megismerjük valós italfogyasztási szokásainkat: azok közül, akik korábban komolyan vették a kihívást, sokan számoltak be arról, hogy ők maguk is meglepődnek azon, mennyire nehezen váltak meg az alkoholtól. Továbbá az is megdöbbentő volt számukra, hogy milyen gyakran vesznek részt olyan eseményen, ahol alkoholt fogyaszt a társaság.

A személyiségünk mélyebb megismerése mellett több pozitív egészségügyi hatást is tapasztalhatunk a száraz november során. Ezek némelyike szervezetenként eltérő gyorsasággal következhet be, de többségük már egy héten belül érződik. Ilyen például az alvásminőség, a memória és az immunrendszer működésének javulása, valamint a rák kockázatának csökkenése is.

Általánosságban elmondható, hogy négy hét után az immunrendszer és a memória javulása, a hangulatváltozás, a fogyás, a tisztább bőr, az impulzivitás hiánya és a viselkedésbeli változások csak néhány előnye az alkohol rövid időre történő elhagyásának

– számolt be a száraz november pozitív hatásairól Dr. Lawrence Weinstein.

Miért egy hónap?

Az egy hónapos időszak elsőre nem tűnik hosszú időnek egy olyan káros tevékenység elhagyására, amelytől sokan úgy véljük, egyáltalán nem függünk. Ugyanakkor ez az időintervallum elegendő arra, hogy megtörje az úgynevezett függőségi ciklust, mivel a jótékony egészségügyi hatások már nyolc héten belül jelentkeznek. Pontosan emiatt sokan döntenek úgy november végén, hogy továbbmennek ezen az úton. Ennek oka, hogy meg akarják ismerni az alkohol elhagyásának hosszútávú, jótékony hatásait.

A Z generáció már nem iszik?

A Z generáció tagjai sok mindenben formabontó személyeknek számítanak, ez pedig az alkoholfogyasztás terén sincs másképp. Egyes külföldi kutatások eredményei szerint 8 százalékkal nőtt az alkoholt nem fogyasztó 18-22 év közötti fiatal felnőttek száma A szakértők ez annak tudják be, hogy amíg a korábbi generációk számára az alkoholfogyasztás a kikapcsolódásról szól, addig a Z generáció tagjainak a szocializációról. Ezek a fiatal felnőttek már sokkal egészségtudatosabbak, mint elődjeik.

(Forrás)

(Borítókép: Nő a boltban. Illusztráció: GettyImages)