A növekvő infláció és az ezzel párhuzamosan emelkedő árak nemcsak az energetikai szektort, hanem a mindennapi életünk szempontjából más fontos területeket is érintik. Egyes élelmiszerek ára hétről hétre nő, így a drágább termékek esetén érdemes olyan praktikákat alkalmazni, amelyek segítségével akár nagyobb összegeket is megspórolhatunk.

Az egyik rohamosan növekvő árú, ugyanakkor szinte mindennap használatos élelmiszerünk az étolaj. Több módszer is létezik azonban, amelyek betartásával csökkenthetjük olajfogyasztásunkat, ezzel pedig pénzünk megtakarítása mellett egészségünknek is kedvezünk.

1. Használjuk a sütőt

via GIPHY

A panírozott, hagyományosan bő zsírban sült húsokat és zöldségeket tegyük inkább sütőpapírral kibélelt tepsibe, esetleg szilikonos sütőlapra, majd miután minimális mennyiségű olajat spricceltünk az ételre, toljuk be azt a sütőbe. A korábban deciszámra felhasznált olaj mennyiségét így egy-két kávéskanálnyira csökkenthetjük. Nincs más dolgunk, mint a megvásárolt olajat spriclibe töltenünk.

2. Grillezzünk

Szintén kevesebb zsiradék felhasználásával jár, ha a húsokat és zöldségeket bunda helyett natúran sütjük ki, esetleg grillezzük. Utóbbi esetben az olaj akár teljesen el is hagyható. Ehhez ugyanakkor be kell szerezni egy elektromos grillt, ám figyelembe véve, hogy az olaj elhagyásán mennyit spórolhatunk, hamar behozza az árát.

3. Új technológiák

via GIPHY

Az egyik legújabb technológia az úgynevezett airfryer, amelynek segítségével zsiradék nélkül, koncentrált forró levegővel percek alatt készre süthetjük a kívánt ételeket. Az eszköz könnyen tisztítható és kellemetlen szagokat sem hagy maga után.

Ha mégsem akarunk új eszközöket beszerezni, de van egy jó minőségű, teflon- vagy kerámiabevonatú edényünk, akkor azokban is készíthetünk olyan ételeket, amelyeket korábban olajban sütöttünk. Alufóliában, sütőzacskóban és cserépedényben ugyancsak készülhet sült hús, hal vagy zöldség

– fogalmazott Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője. Hozzátette: az olajban sütés helyett lehet kísérletezni a párolással is, aminek esetén egy adag ételhez maximum fél evőkanál étolajra van szükség.

+1: Alternatív zsiradékok

A takarékoskodást az is segítheti, ha jobban figyelünk arra, hogy mihez milyen olajat használunk – hívja fel a figyelmet a HáziPatika.com. Például a napraforgóolajnál jóval drágább extra szűz olívaolajat alapból sem lenne szabad sütéshez pazarolni, ugyanis hő hatására elveszíti értékes tulajdonságait, ráadásul zsírsavjaiból káros anyagok, például transzzsírsavak és karcinogén vegyületek képződnek. A sütéshez hőstabil olajat – napraforgót, repcét vagy erre a célra készült olívát – érdemes használni. Az extra szűz verziót elég, ha saláták, krémek, pástétomok készítéséhez alkalmazzuk..

(Borítókép: Egy férfi étolajjal főz. Illusztráció: Getty Images)