A tökéletes párkapcsolat az egyensúlyról szól, azonban akkor, ha lángra lobban bennünk a szerelem, hajlamosak vagyunk azon a bizonyos rózsaszín ködön át tekinteni partnerünkre.

Előfordul, hogy elfogultak vagyunk a párunkkal kapcsolatban, ám ha úgy érezzük, hogy túl sokszor húzzuk ki őt a bajból vagy túl sok olyasvalamit adunk fel érte, ami korábban fontos volt számunkra, érdemes elgondolkodnunk azon, vajon mennyire egészséges ez a párkapcsolat. Arról, hogy mérgező viszonyban élünk, az alábbi jelek is árulkodhatnak.

1. Túl sok áldozatot hozunk

Egyes kutatások szerint egyáltalán nem szükséges az áldozathozatal egy kapcsolatban.

Tiszteletreméltó, ha valaki nem csupán a saját érdekeit tartja szem előtt, ha kapcsolatban él, ugyanakkor a kutatásaink arra engednek következtetni, hogy ezt később mind az adakozó, mint a befogagó fél megsínyli 

– magyarázta Francesca Righetti pszichológus.

A szakértő szerint mindkét fél számára nehézséget okozhat egy nagyobb horderejű áldozat meghozatala. Az adakozó alacsonyabb jólétet tapasztal, mivel önként lemond egy személyes preferenciáról, célról. A befogadó fél egyrészt hálás, de ez az érzés könnyen átfordulhat bűntudatba és adósság érzésébe.

Righetti szerint a megoldás abban rejlik, hogy mérlegeljük az áldozat súlyát.

2. Túl engedékenyek vagyunk 

Fontos, hogy meghúzzunk bizonyos határokat, s ezekhez ragaszkodjunk is. Amikor egy szerettünk etikátlanul viselkedik, hajlamosak vagyunk elsiklani az eset felett. Ez azért van így, mert ebben a helyzetben az erkölcsi értékeink konfliktusba kerülnek a kapcsolat fenntartása iránti vágyunkkal. Vagyis: nem tudjuk hirtelen eldönteni, hogy etikai normáink vagy a párkapcsolatunk megtartása a fontosabb.

Ha azonban hosszú távon nem vagyunk őszinték a partnerünkhöz, akkor folyamatos szégyenkezést és bűntudatot érezhetünk a másik fél miatt. Partnerünk pedig újra és újra engedhet a számunkra nem helyénvaló viselkedésnek, mert azt senki sem kéri számon tőle. Ez pedig a bántalmazó kapcsolatokban kifejezetten aggodalomra adhat okot.

3. A kapcsolat a hasznosságra épül

Xijing Wang pszichológus eszközperspektívának nevezi azt a megközelítést, amikor az egyik fél tárgyiasítja a másikat. Ezt legfőképpen akkor teszi a partner, ha a másik személyében egy eszközforrást lát céljai eléréséhez. Ez rendkívül mérgező egy kapcsolatban, hiszen csak addig törődünk a másikkal, amíg hasznosnak véljük őt saját magunk számára.

Wang szerint fontos, hogy amennyiben mi vagyunk a kihasznált fél a kapcsolatban, legyünk tisztában azzal, hogy ez nem a mi hibánk és ne hagyjuk, hogy ez befolyásolja önbecsülésünket.

( Psychology Today )

(Borítókép: Mérgező párkapcsolat. Illusztráció: GettyImages)