Halottak napján mindnyájunk lelkében felelevenedik eltávozott szeretteink hiánya, az elmúlás fájdalma. Barcs Krisztina pszichológus, író szerint fontos, hogy beszéljünk róla és megéljük a gyászt.

A sírás, de annak hiánya is segíthet

A szakember azt tanácsolja, ne riadjunk meg a fájdalmas érzelmek átélésétől, ugyanis ha kifejezzük fájdalmunkat, azzal megkönnyebbülhetünk. Ennek jó eszköze a temetési szertartás, de lehet minden más, egyéni ceremónia is, amelynek során őszinte búcsút veszünk szeretteinktől a közös emlékek, helyszínek, emlékek felelevenítésével.

A gyerekekkel is kell beszélnünk a gyászról

A tudatos gyászmunkát az előttünk álló ünnepnapokon is elvégezhetjük, amikor könnyű ráhangolódni az emlékezésre.

Fontos, hogy a családunkban élő gyerekek is megtanulják, hogyan éljék tovább az életüket egy veszteséget követően, valamint hogyan emlékezzenek elhunyt szerettükre.

Ha elfojtást, hárítást tapasztalnak, attól a halál, az elmúlás félelmetessé, tabuvá válik. Ha azonban azt látják, hogy a fájdalom kifejezhető, akkor biztonságot adhat számukra a tudat, hogy a megpróbáltatások túlélhetők. A pszichológus kiemelte: semmiképp se hazudjuk azt a gyerekeknek, hogy csupa jó dolog vár rájuk az életben. Tudniuk kell, hogy adódhatnak nehéz helyzetek, és hogy azokban hogyan kell helyt állni.

(Borítókép: Mécsesek Fotó: Shutterstock)