Hazánkban több mint egymillió embert kínoz a migrén a Magyar Fejfájás Társaság szerint.

A fejünk számos ok miatt fájhat, mint a stressz, a fogyókúra vagy az időjárás-változás. Abban az esetben, ha tompa, ám nem kibírhatatlan fájdalmat érzünk, esetleg merev és feszes a nyakunk, valamint a tarkónk, valószínűleg csak egyszerű fejfájásról van szó.

A migrén ellenben nyilalló, lüktető fejfájással jár, ami lehetetlenné teszi a mindennapi életet: a beteg ágynak dől, nemritkán émelygést, rosszullétet tapasztal és nem bírja az erős fényt.

A migrén ugyanis idegrendszeri betegség: egy igazán komoly roham akár maradandóan károsíthatja az agyműködést.

Mi váltja ki a migrént?

Pontos okát a mai napig vizsgálják a kutatók, ám ha valaki genetikailag hajlamos a migrénre, akkor esetében számos környezeti tényező előidézheti azt. Ilyenek a hormonális változások, a stressz, az érzelmi terhek, az alvás-ébrenlét ritmus változásai, az alkohol, egyes esetekben pedig bizonyos élelmiszerek, például a vörösbor, a sajt, illetve a termékekben található tartósítószerek. Az orvosok a migrént kiváltó okokat úgynevezett triggereknek hívják.

Ezeket a hatásokat az agy egyfajta mérgezésként észleli és védelmi reakciókat idéz elő – például hányingert, hányást – aminek következtében kialakul a migrénroham.

Orvoshoz fordulni nemcsak a fájdalom megszüntetése, vagy a rohamok ritkábbá tétele miatt fontos, hanem a fájdalomcsillapítók túlzott használata miatt is. Ha havonta több mint tíz alkalommal veszünk be ilyen gyógyszert, az már önmagában is komoly fejfájást okozhat.

(Glamour)

(Borítókép: Fejfájás. Illusztráció: GettyImages)