Teljes gőzzel rákapcsolt az érzékenyítésre a Disney. A stúdió ezúttal a túlsúlyos gyermekek elfogadásának fontosságát hirdeti legújabb kisfilmjében.

A Disney az utóbbi időben különösen ügyel arra, hogy politikailag korrekt legyen. Az egykori kasszasiker, A kis hableány 2023-ban érkező élőszereplős változatában például az afroamerikai Halle Bailey játssza majd az eredetileg fehér bőrű, vörös hajú és kék szemű mesehőst, míg a rákövetkező évben debütáló, szintén élőszereplős Hófehérkében a félig kolumbiai származású Rachler Zegler bújik majd a mesében hófehér bőrű királylány szerepébe.

A Disney nemcsak bőrszín, de szexuális orientáltság és vallási hovatartozás kapcsán is ügyel arra, hogy különböző alkotásainak karakterein keresztül bemutassa társadalmunk diverzitását. A Short Circuit nevű kísérleti animációs rövidfilmsorozat legújabb részében a stúdió a túlsúlyos gyermekeket veszi védelmébe:

a Reflect című animációs rövidfilm főhőse ugyanis egy túlsúlyos kislány, Bianca.

A karakter egy vékony lányokkal telített balettiskolába jár, karcsú társai mellett pedig kifejezetten kényelmetlenül érzi magát saját bőrében. A tanára instrukcióiból is azt szűri le, hogy a tökéletes alak a vékony derék és hosszú nyak. Végül „megküzd saját tükörképével”, legyőzi a gátlásait és bátran kiáll a világ elé, elfogadva önmagát.

A Disney kisfilmjét sokan üdvözölték a közösségi médiában, volt aki azt írta:

16 éves koromban nagy szükségem lett volna erre a Disney-filmre, mielőtt abbahagytam a balettet azért, mert nem akartam többé én lenni a kövér lány az osztályban. Örülök, hogy a kicsiknek már lesz ilyen segítségük. 10/10 a Reflectnek!

A stúdió 85 éves történetében a molett karakterek eddig csak gonosztevőként vagy mellékszereplőként voltak jelen. Bár a rajongók többször is kifejezték igényüket egy túlsúlyos hercegnő iránt, a vállalat ehhez képest egy olyan karakterrel állt elő tavaly, amely miatt kifejezetten azzal vádolták meg, hogy irreális szépségideálokat állít fel meséiben. 

Önkotroll (Inner Workings) című animációs rövidfilmjében a Kim Kardashian-féle testideált emelte piedesztálra,

fő női karakterüknek vékony derekat és hatalmas, kerek ülepet rajzoltak. Bár idén a Disney Plus felületére érkező kisfilmmel teljesül a túlsúlyos főhőst kívánók vágya, felmerül a kérdés, hogy egy bizonyos testsúly felett egészségügyi szempontból valóban hasznos-e ez a fajta érzékenyítés. A társadalmi elfogadás, illetve a zaklatások, szóbeli és fizikai bántalmazások elkerülése érdekében mindenképpen előremutató, ugyanakkor nem szolgálja a túlsúllyal hosszútávon kialakuló diabétesz, szív-és érrendszeri, valamint mozgásszervi problémák megelőzését.

(Borítókép: Bianca karaktere a Reflect című animációs kisfilmben. Fotó: YouTube)