Noha az már-már unalomig ismert tény, hogy a túlzott alkoholfogyasztás hatalmas károkat okoz a szervezetben, arról azonban csak kevés szó esik, milyen tünetei vannak annak, ha valaki mértékkel ugyan, de rendszeresen iszik szeszes italt.

Egy-két vagy pohár ital nem okoz nagy gondot, de nem ajánlott rendszeresen terhelni szervezetünket alkohollal.

Lassul a gondolkodás

Ha alkoholt iszunk, reflexeink lassabbak lesznek, és ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk, úgy érezhetjük, egyensúlyérzékük sem működik. A rendszeres ivás miatt a hosszú távú memória is romlik, ugyanis az alkohol lelassítja az agysejtek közötti kommunkációt. Akár néhány korty bor is felboríthatja az egyensúlyt – írja a Life.hu.

Alvásproblémákat okozhat

Ha alkoholt fogyasztottunk, könnyebben álomba merülhetünk, ám ez még nem jelenti azt, hogy alvásunk pihentető lesz. Ha részegen bújunk ágyba, sokat forgolódunk, ami miatt a REM fázis nem lesz megfelelő. Alvásunkat az is megzavarhatja, hogy az alkohol miatt többször látogatjuk meg az illemhelyet.

Felborul az anyagcsere egyensúlya

Az alkohol nem csupán memóriánkra van rossz hatással, de a gyomrot, a vékony- és vastagbelet is irritálja. A szeszes italtól felgyorsul az anyagcserénk, de a rendszeres alkoholfogyasztástól gyomorégést is tapasztalhatunk.

(Borítókép: néhány feles. Illusztráció: Getty Images)