A '80-as években kapták fel először a módszert, amely jótékony hatással lehet a finom, sérült vagy túlságosan megmunkált hajra.

A hajápolási rutinunk a legtöbb esetben kimerül a nagyjából kétnaponta történő hajmosásban, az idő előrehaladtával akár hajszesz alkalmazásában. Az igazán elvetemültek a haj egészségének megőrzésére szolgáló vitamint is fogyasztanak, ám ezt sokan csak akkor kezdik el, ha felfedezik magukon a kopaszodás első jeleit. Mindazonáltal a hajápolási rutin egyik alapvető lépése a hajmosás mellett a kondicionálók használata lenne, amit hagyományosan a hajmosást követően végeznek.

A folyamat megfordításával ugyanakkor megerősíthetjük hajunk hidratáltságát.

A nem sok fantáziát magában foglaló, ugyanakkor lényegre törően elnevezett „fordított hajmosás” virágkorát éli, ugyanakkor már az 1980-as években is népszerű volt. Az akkor divatos daueroltatás miatt az emberek haja törékenyebbé, finomabbá vált, így több nedvességet igényelt.

„Hasonlóan az olajozás előtti vagy forró olajos kezeléshez (amelyet a száraz hajra alkalmazunk hajmosás előtt – a szerk.), a fordított hajmosás táplálja a hajat, növeli annak erejét és rugalmasságát, még mielőtt samponnak tennénk ki, ami szárító hatású lehet" – mondta Philip Berkovitz hajszakértő. A módszer ugyanakkor nemcsak azok számára lehet hasznos, akik hajlamosak a száraz, sérült hajvégekre, hanem azoknak is, akik zsírosabb fejbőrrel rendelkeznek. „Mivel bizonyos típusú kondicionálók elnehezíthetik a hajat, a fordított hajmosás kíméletesebb lehet, mint a hagyományos, több fényt, volument, puhaságot, valamint testességet kölcsönözve a hajnak” – fogalmazott Berkovitz. 

via GIPHY

A finom, vékonyszálú, zsíros hajjal és fejbőrrel rendelkezők számára a legjobb, ha hetente egyszer, körülbelül egy hónapon keresztül használják a fordított hajmosást

– tanácsolja a shape.com cikke alapján a Kiskegyed.

„A fordított hajmosás kipróbálásához alkalmazza a választott kondicionálót, öblítse ki, majd enyhe, gyengéd samponnal tisztítsa meg a haját a fejbőrtől a hajvégeken át. A zsíros hajjal vagy fejbőrrel rendelkezők számára a tisztító sampon használata a legjobb, mivel a hidratáló samponok nehezebbé teszik a hajat. Ilyen esetben ne használjon túl sok kondicionálót, függetlenül attól, hogy ez az első vagy a második lépés” – figyelmeztetett Philip Berkovitz.

Nunzio Saviano New York-i stylist szerint azoknak is érdemes fordított hajmosást végezniük, akiknek a haja vegyileg kezelt.

Az eljárás segíthet eltávolítani a nehéz olajokat és szilikonokat a vékonyabb hajtípusokról, így elősegíti a nagyobb volument és segít megelőzni a törést, valamint védőréteg kialakításával a kémiailag kezelt haj további károsodását.

(Borítókép: Hajat mosó férfi. Illusztráció: Getty Images)