Sokan nem veszik komolyan, hogy az egészséges életmód egyik alappillére a napi 8 óra alvás.

Azt már korábban is bebizonyította az orvostudomány, hogy az alvás segíti a test és az agy regenerálódását, de azt még mindig rejtély fedi, hogy pontosan miért is számít, hány órát alszunk. Nemrég azonban egy közel húsz évig tartó kutatást eredményeiről készült tanulmányt publikáltak a PLoS Medicine orvostudományi folyóiratban.

A kutatók 8 ezer brit köztisztviselő egészségügyi állapotát és alvási szokásait követték nyomon kikérdezéssel, egyes esetekben pedig alvásfigyelő okosórák használatával. 

Eredmények

A kutatás során főként azt vizsgálták, hogy a résztvevők közül kinél alakult ki valamilyen krónikus betegség, mint például a cukorbetegség, rák vagy szívbetegségek. Már az is megdöbbentő eredménynek számított, hogy azok,

akik kevesebbet aludtak naponta, nagyobb eséllyel haltak meg a vizsgálat ideje alatt, többségében krónikus betegségeik következtében.

Arra is fény derült, hogy azoknak, akik 50 éves koruk körül naponta 5 órát vagy annál kevesebbet aludtak éjszakánként, 30 százalékkal nagyobb eséllyel lett valamilyen egészségügyi problémájuk, mint azoknak, akik napi 7 órát aludtak. Tehát a tanulmány rámutatott arra, hogy akik rendszeresen kevesebbet alszanak, mint 5 óra, azoknak komoly veszélyben lehet az egészségük.

(CNN)

(Borítókép: Alvó nő. Illusztráció: GettyImages)