Magyarországon több mint egymillió embert kínoz a migrén, de tehetünk ellene.

Arról már korábban a Velvet is beszámolt, hogy hogyan különböztethető meg a migrén a sima fejfájástól, azonban van pár hasznos tipp annak érdekében, hogy minél hamarabb átvészeljük ezt a kellemetlen rohamot, csökkentsük súlyosságát, vagy éppen ritkítsuk a jelentkezését.

Lazítás

Teljesen ellazulni nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk és sokan nem is képesek rá. A leghatásosabb az autogén tréning vagy a Jacobson-féle izomlazító gyakorlatok, amelyek során először megfeszítjük az izmunkat utána ellazítjuk.

Edzés

Azok a sportok, amelyek állóképességünket növelik – mint például az úszás, a futás vagy a biciklizés – nyugtatóan hatnak a vegetatív idegrendszerre, ugyanis leépítik a stresszhormonokat.

Trigger-faktorok megfigyelése

Az orvosok a migrént kiváltó okokat triggereknek nevezik. Személyenként eltérő lehet, hogy mi az a külső vagy belső tényező, ami előidézi a rohamokat. Ezeket a hatásokat az agy egyfajta mérgezésként észleli és védelmi reakciókat idéz elő – például hányingert, hányást – aminek következtében kialakul a migrénroham.

Egy napló segítségévek jegyezzük le miket ettünk, ittunk a nap folyamán, mennyit aludtunk és azt is milyen típusú stressz ért minket. 

Egy bizonyos idő után minden bizonnyal észre fogunk venni valamilyen sémát, ami kiváltja nálunk a migrénrohamokat.

Botox vagy akupunktúra

A legújabb kutatások szerint a botoxinjekciók hasznosnak bizonyultak egyes mentális betegségek kezelésében, mint a szorongás és a depresszió, ebből adódóan pedig csökken szervezetünkben a stressz, ami a leggyakoribb triggerje a migrénnek. Ám ennek hatása igen korlátozott, ugyanis körülbelül három hónapig tart.

(Glamour)

(Borítókép: Fejfájás. Illusztráció: Getty Images)