Súlyos tüdőbaj is állhat a háttérben, ha rendszeresen zihálunk lépcsőzés közben.

Évről évre emelkedik az ismeretlen eredetű tüdőbetegséges esetek száma Magyarországon. Az úgynevezett idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) többnyire általános tünetekkel, például nehézlégzéssel, köhögéssel és a terhelhetőség csökkenésével jár, ám kezelés nélkül végzetes is lehet. A beteg életkilátásain hosszútávon a korai diagnózis, valamint megfelelő gyógyszerek alkalmazása javíthat.

Ne törődjünk bele, ha séta közben gyakran kell megállnunk, vagy ha kapkodunk a levegőért lépcsőzéskor!

– hívta fel a figyelmet dr. Müller Veronika. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója szerint kulcsfontosságú, hogy már kisebb panaszokkal is mielőbb keressük fel a háziorvost, aki szükség esetén tüdőgyógyászhoz küld majd minket – írja a HáziPatika.com.

via GIPHY

A betegség korai stádiumban csak CT-vizsgálattal igazolható, ám előrehaladott állapotban légzésfunkciós vizsgálatok és egyszerű röntgenfelvétel során is fény derülhet a problémára. Mivel krónikus betegségről van szó, így véglegesen nem gyógyítható, ám időben megkezdett gyógyszeres kezeléssel jelentősen lassítható a folyamat, egyben javíthatóak a beteg életkilátásai.

„Jelenlegi tudásunk szerint nem beszélhetünk megelőzésről, a betegség hátterében genetikai okok, illetve a szennyezett levegő belégzése is állhat. Mivel vezértünet a teljesítőképesség csökkenése, a betegek gyakran felhagynak a fizikai aktivitással" – hívta fel a figyelmet Müller doktor. Hozzátette: fontos, hogy semmiképp se hagyjuk abba a mozgást akkor sem, ha lassabbak vagyunk és többször kell megállnunk pihenni. Az egészséges életmód ugyanis számottevően javítja a páciensek állapotát, életminőségét.

(Borítókép: Lépcsőző férfi. Illusztráció: Getty Images)