Mesterséges intelligencia segítségével tettek történelmi jelentőségű felfedezést amerikai kutatók: sikerült rálelniük egy olyan anyagra, amely gátolhatja a hajhullást.

A hajhullás legismertebb és leggyakrabban előforduló formája az úgynevezett androgén alopécia, amikor a hajhagymák egyre kevésbé tudják ellátni funkciójukat és a hajszálak növekedése csökkenni kezd. A jelenség a férfiak 80, illetve a nők 50 százalékát érintheti, eredete lehet genetikai és hormonális, de okozhatja úgynevezett oxidatív stressz is, aminek hatására a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya megbillen. A szervezet ilyenkor más antioxidánsokat igyekszik termelni a hajhullás megelőzése érdekében, például szuperoxid-dizmutázt (SOD).

Kutatók korábban próbáltak mesterségesen előállítani olyan anyagokat, amelyek a SOD-ot utánozzák, ám kísérleteik nem vezettek eredményre. Végül az Amerikai Kémiai Társaság tudósai a mesterséges intelligenciát hívták segítségül, a rendszer pedig több ezer kémiai anyag közül 91 olyat talált, amely nagy valószínűséggel képes lehet helyettesíteni a SOD-ot. A szakemberek jelenlegi ismeretei szerint az egyik leghatékonyabb ilyen anyag a mangán-tiofoszfát (MnPS3) lehet.

Kísérleteik során az anyagból egy olyan mikrotűs tapaszt fejlesztettek ki, amely a SOD-hoz hasonlóan képes anélkül csökkenteni a reaktív oxigéngyökök szintjét, hogy kárt okoznának a fejbőrben. Az emberi bőr sejtjeivel végzett teszteket követően egereken is kísérleteztek a kutatók. Mint azt megfigyelték, 13 napon belül regenerálódni kezdett az állatok szőrzete, a szálak dúsabbnak, vastagabbnak tűntek, mint egy, a kopaszság kezelésére használt gyógyszerrel történt próbálkozás esetében – derült ki az eredményeket közlő Nano Letters című tudományos folyóiratból.

(femcafe.hu)

(Borítókép: Kopaszodást figyelő férfi. Illusztráció: Getty Images)