Koleszterinszintünket a különböző zsíros ételek, vörös húsok éa a mozgásszegény életmód is befolyásolhatja, ám a legújabb kutatások szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy hogyan, és mennyi kávét iszunk.

A magas koleszterinszintre, sok más egészségügyi állapotot jelző értékkel egyetemben akkor derül fény, ha rutin-laborvizsgálatot kérünk a háziorvosunktól. Ezt érdemes félévente, de legfeljebb évente egyszer megtennünk. Ha a koleszterinszintünk kiugró eltérést mutat, általában életmódváltást javasol az orvos, ehhez pedig mint kiderült, nemcsak az aktív testmozgás és a zsírszegény, vörös hús mentes táplálkozás, hanem a kávéfogyasztási szokásaink megváltoztatása is hozzátartozik.

Ez abban az esetben tanácsos, ha az összkoleszterinünk 5 mmol/liter felett van. 

A kávéfogyasztás koleszterinszintre gyakorolt hatása az erre irányuló kutatások szerint egyéni érzékenységtől, biológiai nemtől és az ital elkészítésének módjától is függ. A szakemberek úgy gondolják, hogy nem a kávé koffeintartalma a döntő, hanem a kávébabban természetes módon jelen lévő olajok, vagyis az olyan diterpének, mint a cafestol vagy a kahweol – írja a Femina.

Mindkét olaj emelheti a koleszterinszintet, de az, hogy mennyi van belőlük a kávéban, a főzési mód függvényében változhat. 

via GIPHY

Az idehaza tán legelterjedtebb készítési mód, azaz a dugattyús kávéfőzőként ismert french press használata során a folyadék fémszűrőn halad át, ami valamivel több olajat enged át, mint például a papír. Ebből kifolyólag a legelőnyösebb, ha az Egyesült Államokban népszerű filteres kávéfőzőt használjuk, ugyanis a diterpének nagyja a filterben marad. A lehető legrosszabb választás, ha például a Törökországban kedvelt, szűretlen kávét isszuk.

Egy 2016-os kutatás az eszpresszónál jelentős koleszterinszint-emelő hatást állapított meg, amit főként a férfiaknál figyeltek meg a szakemberek. Az eszpresszó ugyanakkor kevés mennyiségű kávét tartalmaz, így aki általában azt választja, valószínűleg az olajokból is kevesebbet juttat be a szervezetébe. A legkevesebb koleszterinszint-emelő olaj a filteres kávé mellett az instant verzióban van.

(Borítókép: Kávét fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)