A tudatos bőrápolás segíthet megőrizni bőrünk természetes, ragyogó szépségét. Bár az utóbbi időben egyre több közösségi felületen hirdetnek különböző praktikákat, dr. Bárd Réka szerint nem biztos, hogy ezzel jót teszünk a bőrünkkel.

Mit gondol, hány éves kortól érdemes elkezdeni a tudatos bőrápolást?

Emberfüggő. A genetika egészen kicsi kortól nagyban befolyásolja testünk változásait. Úgy gondolom, hogy húsz éves kortól egy hidratáló krém használatával már sokat tettünk magunkért.

A ránctalanítást harminc-negyven éves kortól ajánlják, de ez is bőrfüggő.

Fontos megjegyezni, hogy ez mindkét nemre igaz, hiszen a zsíros, száraz, netán aknés bőr bárkit érinthet. Bár az utóbbi években egyre több fiatal tér be a patikákba, hogy tanácsot kérjenek egy-egy problémájukra, nem mindig fogadják meg, vagy viszik végig a tanácsainkat. A bőrápolási rutinok betartása nagyon fontos lenne. Sokan például a szappanos lemosás hívei, ami tudjuk, hogy nem jó döntés, hiszen - többek között - rettentően szárítja a bőrünket.

A közösségi oldalakon egyre nagyobb trendek a különböző bőrápolási rutinokat bemutató videók. Ön szerint ezek hasznosak, vagy inkább ártalmasak?

Nem mondom, hogy rosszak, de nem biztos, hogy ami elhangzik, az az adott személy számára hasznos információ lehet. Vannak olyan videók, melyek szépen összegyűjtik a különböző termékeket, ám nem mondják el, hogy a használatuk előtt mit kell tennünk a bőrünkkel. A bőrápolás egyénre szabott, nem lehet általánosítani, ezért javasoljuk, hogy időnként képzett bőrápolási szakember segítségét is kérjék az érdeklődők.

– mondta a Velvetnek dr. Bárd Réka, a Dermo Roadshow (szerk. a roadshow időtartama 2022. november 2-30.) nagykövete.

„Természetesen a koncepciónk nem jelenti azt, hogy a bőrgyógyász orvosok munkájának határát érintsük. Az általuk felállított diagnózist és javasolt termékeket nyilvánvalóan tiszteletben tartjuk, ugyanakkor a használatukban vagy a kiegészítő terápiák választásában sokat tudunk segíteni. Ezenkívül ne felejtsük el, hogy a patika sok esetben a vásárló első olyan pontja, ahol kapcsolatba lép az „egészségüggyel”. Azonnal elérhető segítséget nálunk mindig kapnak a betérők, és sosem mulasztjuk el, hogy jelezzük azt, amikor már orvoshoz kell fordulni”

– tette hozzá a szakember.

A TikTok külön iparágat épített erre

A ‘skinfluencerek’ a bőrápolásra és szépségápolásra specializálódnak. Ezek a felhasználók nemcsak napi rutinjukat osztják meg a követőikkel, hanem összetettebb témákban is felszólalnak, például a termékek hatóanyagairól, vagy a bőrproblémák okairól is gyakran posztolnak.

(Borítókép: Fiatal nő telefonozik, illusztráció Fotó: Shutterstock)