Hazánkban szinte senkitől sem idegen a zsírosabb ételek fogyasztása, ezt mutatja, hogy második vezető halálok volt a szív- és érrendszeri betegségek 2021-ben. A kóros állapotok következtében összesen 25 ezer 917 személy halt meg tavaly. Hogy ezt a számot csökkentsük, életmódunk, ezzel együtt étkezési szokásaink megváltoztatásával is sokat tehetünk.

Szívünk egészségének megőrzése érdekében dr. Harmony Reynolds, a NYU Langone kardiológusa saját TikTok-oldalán adott tanácsokat, amelyeket tudományos tényekre, valamint saját tapasztalataira alapozott. Ugyanakkor kiemelte: orvosként sokszor nehéz diétás tanácsokat adni, mert a táplálkozással kapcsolatos kutatások gyakran nem adnak egyértelmű választ arra, hogy bizonyos  ételek hogyan befolyásolhatják az egészségünket – írja a Roadster.

Zsíradékok

A felvételen első példaként a növényi olajokat és zsírokat emeli ki, amelyek fogyasztása bizonyos tanulmányok alapján magasabb szív- és érrendszeri halálozási kockázattal jár, ennek oka ugyanakkor orvostanilag nem világos, mert nem növelik például a koleszterinszintet. A többivel szemben azonban a kókuszolaj telített zsírokból áll, amelyek bizonyítottan a szív egészségi kockázatával vannak összefüggésben.

“Megtanultam megkérdezni erről a témáról a betegeket, mert több olyan pácienssel is találkoztam, akiknek az LDL-koleszterinszintje emelkedett a kókuszolajat tartalmazó ételek fogyasztása után” – hívta fel a figyelmet Reynolds, aki szerint a növényi zsíroknál a vaj is jobb alternatíva lehet, ha mértékkel használjuk,

A legegészségesebb választás azonban az olívaolaj.

Feldolgozott húsok

Reynolds szerint számos bizonyíték van arra nézve, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a rák vagy a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A KSH adatai szerint szív- és érrendszeri betegségekbe 25 ezer 917-en haltak meg Magyarországon 2021-ben. Ennél csak a rosszindulatú daganatok okozta halálozás volt magasabb, összesen 30 ezer 593-an vesztették életüket rákban. Uniós összehasonlításban az elérhető legfrissebb, 2019-es Eurostat-kimutatás szerint mindkét betegség esetében nyolcadikak vagyunk a halálozási arányokat tekintve.

Életmódunk, ezzel együtt táplálkozási szokásaink megváltoztatása tehát döntő jelentőségű az élettartamunkat tekintve. Mindazonáltal a kardiológus tanácsa szerint a feldolgozott húsokról sem kell teljes egészében lemondanunk. Mint azt videójában bevallotta, alkalmanként ő is megengedi magának, de csupán évente néhányszor.

„Azt hiszem, mindenkinek segít, ha tudják, hogy a tanácsadók is emberek. Fontos felismerni, hogy akadnak olyan időszakok, amikor egy kis élvezetre vágyunk és nem igazán produktív azt mondani, hogy soha nem eszünk olyan ételeket, amiket egyébként imádunk.

Szerintem jobb, ha megpróbálunk kevesebbet enni belőlük, és ahol csak lehet, cserélünk”.

Nassolnivalók

A különböző sós és édes csemegék közül a szakember a chips és a feldolgozott desszertek elhagyását vagy mérsékelt fogyasztását javasolja. Míg előbbinél sokkal egészségesebb választás például a popcorn vagy néhány friss zöldség, addig a rengeteg cukrot és egészségtelen zsírt tartalmazó, a cukor- és szívbetegségek kialakulását is nagyban elősegítő csomagolt süteményeknél és fánkoknál egészségesebb választás lehet a gyümölcs, joghurt, valamilyen dióféle és az étcsokoládé..

(Borítókép: Tojást, palacsintát és bacont reggeliző férfi. Illusztráció: Getty Images)