Általánosan elfogadott tény, hogy egy felnőtt szervezet számára az őszi-téli időszakban legalább 2 liter folyadék elfogyasztása szükséges, a tavaszi-nyári szezonban pedig az sem árt, ha ez a mennyiség 3 liter. Kutatók egy legújabb tanulmányban most megcáfolták az eddigi állításokat.

Többet iszunk, ha meleg van, többet iszunk, ha sportolunk, többet iszunk, ha betegek vagyunk: az élethelyzetünktől és életmódunktól függően kifejezetten fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami átlagosan napi két litert jelent egy felnőtt szervezet számára. Legalábbis jelentett. A skót Aberdeen Egyetem kutatói megállapították, hogy napi két liter, avagy nyolc pohárnyi folyadék elfogyasztása valójában több lehet annál, mint amennyire egy embernek valójában szüksége van.

A tudósok összesen 5 ezer 604 ember vízfogyasztási szokásait vizsgálták 23 különböző országban, a nyolcnapos csecsemőtől a 96 éves emberekig korcsoport, lakóhely és szokások szerint – írja a BBC beszámolója alapján a Földjáró. John Speakman, az egyetem professzora egy rádióműsorban magyarázta el, hogy az eddig elfogadott napi mennyiség egy téves számításon alapul.

via GIPHY

“Az a vízmennyiség, amit meg kell innunk naponta, azt a mennyiséget egészíti ki, amit étkezés során eleve a szervezetbe juttatunk. Azt, hogy naponta mennyit eszünk, onnan tudjuk, hogy megkérdeztünk embereket. A helyzet azonban az, hogy az emberek többsége kevesebb étkezést vall be, mint amennyin valójában részt vesz. Éppen ezért a szükséges plusz folyadékbevitelt is elszámoltuk eddig. Összességében kevesebb folyadékra van szükségünk az étkezésből fakadó bevitel kiegészítésére” – fejtette ki a szakember. Hozzátette:

egy felnőtt embernek átlagosan  1,5-1,8 liter víz is elegendő lenne naponta, ha mellette megfelelően táplálkozik.

Ugyanakkor továbbra is igaz az, hogy testmozgás mellett, valamint az egészségügyi állapotunktól és a hőmérséklettől függően az ajánlott napi mennyiség megemelkedik. Fontos tehát a tudatosság és a megfelelő életvitel kialakítása.

(Borítókép: Vizet ivó férfi. Illusztráció: Shutterstock)