Bár Lilut műsorvezetőként ismerhette meg az ország, az utóbbi években fontos ikonná vált a hazai szépségápolási trendeket diktáló véleményvezérek körében is. A híresség saját, tudatos testápoló termékcsaládot hozott létre, amelynek kapcsán a Velvetnek hosszan beszélt arról, mit tehetünk bőrünk egészségéért és szépségéért.

Miért tartod fontos témának a tudatos bőrápolást?

Akár egy autó árát is elkölthetjük különböző szépségtermékekre, de nem biztos, hogy jó dolgokat teszünk a kosarunkba. Míg korábban az illat és a csomagolás dominált, ma a legtöbben a hatóanyagokat figyelik. Drága mulatságok az arcápolási termékek, legyen szó akár egy hámlasztóról, vagy egy szalicilsavas készítményről (a szalicilsavval, más néven béta-hidroxisavval, vagyis BHA-val leggyakrabban a pattanásos bőrre szánt készítményekben és önmagában, kémiai hámlasztó formájában találkozhatunk – a szerk.). Egy jó öregedésgátló rutinnal hatalmas változásokat érhetünk el nemcsak az arcunkon, hanem a testünkön is. Tíz éve foglalkozom ezzel a témával, számtalan fórumon felszólaltam már, de úgy gondolom, hogy még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Szerencsére az emberek egyre nyitottabbak és érdeklődőek ez iránt a szemlélet iránt.

Hány éves korban kezdjük?

A tudatos bőrápolás a fényvédelemmel kezdődik, ami már a kisbabáknál is nagyon fontos. A fényvédelem minden nem és korosztály számára elengedhetetlen. Ha időbe elkezdünk használni egy jó fényvédőt, megspórolhatjuk a kozmetikust és a plasztikai sebészt. A bőröregedés 90 százalékáért a napfény felel. Ha mondjuk 15 és 25 éves kor között nem foglalkozunk vele, olyan bőrkárosodást szenvedhetünk, amely már 40 éves korunkban látszódni fog. A kamasz gyerekemet nem engedem el reggel fényvédő nélkül az iskolába. Tisztában van vele, tudja, mennyire fontos.

Hogyan vágjunk bele a tudatos bőrápolásba?

Az alapok a tisztításnál kezdődnek, egy alapos arcmosással, tisztítással, majd egy hidratálással is sokat teszünk a bőrünkért. Minimális rutin is oké, a nem tiszta, kezeletlen bőr azonban nem. Nők esetében az is fontos, hogy soha ne feküdjenek le sminkben aludni.

Új trendről beszélünk, ha a test bőrápolásáról van szó?

Bár az arc van szem előtt, a test bőrének öregedése, problémái ugyanúgy léteznek, és sokszor megegyeznek az arcbőr fő problémáival. A hatóanyag alapú bőrápolás működik, ezt most már tudjuk, ideje alkalmazni nem csak az arcon, hanem a testen is. Ez a trend letarolja a világot a következő években.

Meglátásom szerint a férfiak is roppant érdeklődőek.

A férfi és a női bőr között nincs különbség. Az arcápolási rutinomat a férjem is használhatja. Egy pici különbség talán a bőr vastagságában, vagy a borotválkozás utáni érzékenységében van.

Úgy látom, hogy már a férfiak is egyre jobban odafigyelnek, hogy mit kennek magukra.

Ha például problémás, zsíros bőrrel küzdenek, a szalicilsav számukra is megoldás lehet, ugyanúgy, mint a hölgyeknek.

A közösségi médiában, például a TikTokon látható bőrápolási trendekről mi a véleményed?

A 70 százalékának semmi értelme, nettó butaság. Észnél kell lenni a hatóanyagokkal, nem mindegy, hogy ki mit ken a bőrére. A bőr a legnagyobb méretű szervünk, nem szórakozhatunk vele. A konyhában található élelmiszereket sem arra kell használni, hogy a bőrünkre tegyük, inkább együk meg őket. Sajnos sokszor csak akkor derül ki, hogy valaki butaságot csinált, ha felborul a barriere (a bőr védőrétege, az úgynevezett barrier lipidréteg sérülése esetén a bőr szárazzá, érzékennyé, irritálttá válhat, és idő előtti ráncok, pattanások, ekcéma, pszoriázis vagy egyéb bőrbetegségek alakulhatnak ki rajta – a szerk.), amelynek helyrehozásához hosszú időre van szükség. 

Tudja, kik azok a skinfluencerek?

A skinfluencerek a bőrápolásra és szépségápolásra specializálódó influenszerek. Ezek a felhasználók nemcsak napi rutinjukat osztják meg a követőikkel, hanem összetettebb témákban is felszólalnak, például a termékek hatóanyagairól, vagy a bőrproblémák okairól is gyakran posztolnak. Fontos, hogy csak olyan felhasználók tanácsait fogadjuk meg, akik tényleg szakértői a témának. 

(Borítókép: Lilu Fotó: Ruzsovics Dorina/Index)