A mikrohullámú sütők használatát ki pártolja, ki ellenzi, ám előbbieknek is érdemes odafigyelniük arra, milyen ételeket melegítenek fel ily módon.

A mikrohullámú sütők használatát sokan egészségtelennek tartják az általa kibocsátott elektromágneses hullámok miatt, ugyanakkor bizonyított tény, hogy azok nem jelentenek kockázatot. Az ugyanakkor már rejthet némi veszélyt, ha nem választjuk meg, pontosan milyen ételeket hevítünk a mikróban.

Csili

A csilipaprika erős ízét adó kapszaicin nevű vegyület melegítéskor a mikrohullámú sütő zárt légterébe párologhat, így amikor kinyitjuk a készülék ajtaját, szemet, orrot, torkot és tüdőt irritáló gőz szabadulhat fel. A mikró használata helyett a csilipaprika esetében előnyösebb, ha pirítjuk, pároljuk vagy grillezzük azt.

Tojás

via GIPHY

Akár héjában, akár meghámozva tesszük mikróba, a tojás utána könnyen felrobbanhat, ha fel szeretnénk azt vágni vagy bele szeretnénk harapni. Ennek oka, hogy a belsejében forró gőz halmozódhat fel, amely a fehérje miatt nem tud felszabadulni. Ha mindenképpen ily módon szeretnénk felmelegíteni ezt a fajta ételt, akkor szeletelve helyezzük be a konyhagépbe, majd a melegítést követően 3-5 percre tegyük egy csésze forró vízbe.

Paradicsomszósz

Ha nem vigyázunk, a paradicsomszósz könnyen szétfröcskölheti a készülékünk teljes belső terét. A melegítés során keletkező hő és gőz ugyanis nehezen távozik a sűrű mártáson keresztül, és addig-addig halmozódik, mígnem kitör. Ezt ugyan megelőzhetjük azzal, ha lefedjük valamivel a tálat, ám az is előfordulhat, hogy a mártás kivételét követően, annak kevergetése közben történik meg a robbanás, ami akár égési sérüléseket is okozhat. Épp ezért célszerű, ha a szószt tűzhelyen, kevergetés közben melegítjük fel.

Burgonya

via GIPHY

Nem megfelelő tárolás esetén a burgonyában elszaporodhatnak a botulizmust (veszélyes bénulásos betegség – a szerk.) okozó úgynevezett Clostridium botulinum baktériumok, ami miatt fogyasztása rendkívül veszélyes lehet. Ebből kifolyólag a krumplit érdemes sütőben felmelegíteni, ugyanis az ott keletkező magasabb hőfokon nagyobb eséllyel pusztulnak el a kórokozók, mint a mikrohullámú sütőben.

Víz

Bár a legtöbben manapság vízforralót használunk, előfordulhat, hogy úgy hozza a szükség – vagy a kedvünk –, hogy a mikró használata mellett döntünk, hiszen az a második leggyorsabb lehetőség a víz felmelegítésére. Hátránya azonban, hogy a folyadék könnyen túlhevülhet, így ha a kivételt követően a bögrénket megmozgatjuk, esetleg beleteszünk egy kanalat, a buborékok akár fel is robbanhatnak, ezzel égési ugyancsak égési sérüléseket okozva.

(Femcafe)

(Borítókép: Mikrohullámú sütőt használó férfi. Illusztráció: Shutterstock)