A karácsonyi ünnepkör közeledtével gyakrabban cipekedünk, az utazások miatt több időt töltünk ülőhelyzetben és kevesebb idő jut a sportolásra is, ami miatt tömegeknél jelentkezik deréktáji vagy nyakfájdalom.

Ha december, akkor felpörög a síszezon, megszaporodnak a családlátogatások, többször emelgetjük az unokákat, a megváltozott szokások pedig szúró, hasító deréktáji és nyakfájdalmakhoz vezethetnek. A karácsonyi ajándékvásárlások alkalmával órák hosszát is gyalogolhatunk, ezt a hirtelen megterhelést viszont nem bírja a gerinc. Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta arról beszélt, a másik jellemző probléma az, hogy a vendégségek, szállodai kikapcsolódások idején gyakrabban alszunk idegen kanapékon, ágyakon, ami nagyon megterheli a gerinc ágyéki és nyaki szakaszát, ez pedig szintúgy porckorong problémákat okozhat.

„Ebben az időszakban nagyon jellemző, hogy a többségnek nincs ideje a célzott testmozgásra, így például konditerembe vagy gyógytornászhoz járni, ráadásul a két ünnep között sok hely be is zár. Sőt, sokan a munkahelyük közelében szoktak sportolni, így ha az év végén kevesebbet járnak be dolgozni, akkor ebből is hajlamosak engedni” – mutatott rá a szakember.

A manuálterapeuta azt tanácsolja, érdemes megváltoztatni a testmozgás módját, és akár rövidített formában, online elérhető videók segítségével tartsuk karban a gerincünket.

Felhívta továbbá arra is a figyelmet: mivel ahogy haladunk előre a télbe, úgy van egyre hidegebb, ez az ízületeinknek sem tesz jót. Fontos, hogy rétegesen öltözzünk, téli sportok űzése alatt pedig tartsuk melegen a deréktáji szakaszt, hiszen ezt kívánja az egészségünk.

(Borítókép: Fájó hátú férfi, illusztráció Fotó: Shutterstock)