Akár éles és hirtelen, akár tompa és állandó, a fogfájást nehéz figyelmen kívül hagyni. De hogyan előzhetjük meg a fájdalmat? A szakember válaszol.

A legtöbb esetben a kiváltó ok a fogszuvasodás, ezért nagyon fontos a megfelelő szájhigiénés gyakorlatok alkalmazása, napi rendszeres fogmosással, fluorid tartalmú fogkrémmel, szükség esetén fogselyem és szájöblítők alkalmazásával.

„A megelőzés további legfontosabb eszköze, hogy évente kétszer menjünk el szakszerű vizsgálatra, mely még időben felfedheti a bajt, jobb esetben megelőzheti azt” – kezdte Dr. Farkas Mariann, a fog- és szájbetegségek szakorvosa.

Ha már létrejött a kínzó fájdalom, amíg nem jutunk el a fogászatra, otthon is tudjuk csillapítani azt.

Ezek közé tartoznak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, melyek nem csak a fogfájást, de a gyulladást is csökkenteni tudják. Mindig fontos a betegtájékoztató elolvasása, szükség esetén gyógyszerész, vagy orvos kikérdezése, adott gyógyszer alkalmazása előtt. A szájban lévő baktériumok csökkenthetők alkoholmentes szájöblögetők alkalmazásával, míg hialuronsav alapú gélek ínyfájdalom esetén nyújthatnak segítséget.

„Fontos, hogy a beteg fogat tartsuk nyugalomban. Nem szabad azt kopogtatni, ütögetni, kerüljük a nagyon hideg, meleg élelmiszerekkel való érintkezést, a szegfűszegolajjal átitatott vattacsomóra való ráharapás pedig további megkönnyebbülést hozhat” – mutatott rá a szakember.

(Forrás: Fehér Dental)

(Borítókép: Fájó fogú férfi, illusztráció Fotó: Shutterstock)