Néhány alapvető ténnyel nem árt tisztában lennünk, ha ilyen típusú megbetegedéssel küzdünk.

1. A megfázás antibiotikumokkal kezelhető

Hamis. Mivel a megfázást szinte kivétel nélkül vírusos megbetegedés okozza, ezért az antibiotikumos kezelés hatástalan. Ezek a gyógyszerek ugyanis baktériumok okozta betegségek ellen hatásosak. Ha fennáll a bakteriális felülfertőződés esélye, az antibiotikumok annak megelőzésére használhatók. A pontos diagnózis felállítása orvos feladata.

2. Megfázni csak hideg, csapadékos időben lehet

Szintén tévhit. Noha főként a hideg, nyirkos időben fordulnak elő az ilyen típusú megbetegedések, a legnagyobb nyári melegben is könnyen megfázhatunk. A legjobb példa rá, amikor a hirtelen hőmérsékletváltozásra reagál a szervezetünk, ha egy klimatizált helyiségből az utcára lépünk, vagy fordítva.

Férfi esős időben.
(Illusztráció: Yiu Yu Hoi/Getty Images Hungary)

3. Az influenza és a nátha tünetei megegyeznek

Az influenza sokkal inkább a teljes testünkre kiterjedő tüneteket okoz, míg a nátha általában csak a felső légutak megbetegedésével jár. Az influenza esetében a fő tünetek a láz, hidegrázás, fejfájás, fokozott izomfájdalom, száraz köhögés és orrdugulás. A náthás embert hőemelkedés, torokfájás és torokkaparás, száraz köhögés, orrdugulás, orrfolyás, szemváladékozás, fejfájás és tüsszögés kínozhatja.

A fejfájás a megfázás egyik legjellemzőbb tünete.
(Illusztráció: Paul Bradbury/Getty Images Hungary)

+ 1: Ha csak megfáztunk, nem kell foglalkoznunk az orrdugulással 

Vannak, akik megfázás esetén nem szívesen nyúlnak orrspray-ekhez, pedig ezek a készítmények sokat segíthetnek a beteg állapotán. A tüneti kezelés során ugyanis fontos az orrban lévő váladék oldása és eltávolítása, az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentése, valamint az orrüregek kivezető nyílásainak szabaddá tétele. Ezek hiányában a kórokozók szaporodását segítjük elő a kérdéses területeken.

Férfi orrsprayt használ.
(Illusztráció: Serhii Hryschyshen/Getty Images Hungary)

(nlc)

(Borítókép: Beteg férfi az ágyban fekszik. Illusztráció: Paul Bradbury/Getty)