A penész szakszerű eltávolításához nemcsak hozzáértés, de bizonyos esetekben szakember segítsége is szükséges, ezért érdemes inkább megelőzni a problémát, mint sem utólag orvosolni.

A bepenészedett lakás nem csak esztétikai szempontból válhat zavaróvá, de olyan betegségeket is okozhat, mint a különféle légzőszervi problémák, asztma, sőt akár allergia. Így érdemes megelőzni a problémát pár hasznos tipp alkalmazásával.

Ideális hőmérséklet

Minden szobának megvan a saját ideális hőmérséklete, amely betartásával elkerülhetjük a kellemetlen bepenészedést. Ezek az adatok pedig a következők:

  • nappali: 20 °C
  • gyermekszoba, hálószoba: 20 - 22 °C
  • konyha: 18 °C
  • fürdőszoba: 23 °C
  • pince: 10 - 15 °C

Szellőztetés

Nemcsak a nem kívánt szagok elkerülése végett, de a penész megelőzése miatt is fontos a rendszeres szellőztetés. A hideg időben is elengedhetetlen, de egy pár percig tartó szellőztetés nem fogja teljesen lehűteni a lakást. Főleg főzés, illetve teregetés után elengedhetetlen az ablakok kinyitása, hogy kimenjenek az illatok.

Bútorok

A penész egyik kedvenc búvóhelye a bútorok hátfalai, illetve a szekrények és a fal között élvő rések. Ne helyezzük a bútort közvetlen a falhoz, hanem hagyjunk egy 5-10 centiméteres rést.

Páramentesítő

Ma már számtalan méretű és árkategóriájú páramentesítőt találunk a piacon. Egészen a nagy ipari méretektől kezdve a kicsi, akár dekorációs elemként is használható verzióig. Bizonyos eszközök kijelzőjén nyomon is tudjuk követni, hogy mekkora a páratartalom az otthonunkban majd, ha az lecsökken az ideális értékre kikapcsolhatjuk a terméket.

(Borítókép: Takarítás. Fotó: Getty Images)