Januártól ingyenesen elérhetővé teszik az óvszert a gyógyszertárakban a 18 és 25 év közötti fiatalok számára Franciaországban. A cél az, hogy megfékezzék a nemi úton terjedő betegségeket és megelőzzék a nem kívánt terhességeket.

Ez egy kis forradalom a fogamzásgátlásban

– mondta az intézkedés bevezetésével kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök a minap egy, a fiatalok egészségével foglalkozó rendezvényen. Az országban az óvszerek árát abban az esetben eddig is állta az egészségügyi rendszer, ha orvos vagy szülésznő írta fel azt.

A nemi úton terjedő betegségek visszaszorítására irányuló lépésekre a kormány szerint nem véletlen van szükség: 

2020 és 2021 között ugyanis országos szinten mintegy 30 százalékkal nőtt a szexuális úton terjesztett fertőzések aránya.

A francia kormány a pár nappal ezelőtti bejelentést megelőzően is tett hasonló intézkedéseket: nemrégiben a 18 év alattiak nőkre vonatkozó, ingyenes fogamzásgátlást lehetővé tevő programot terjesztették a 25 évesnél fiatalabb nőkre. A cél az, hogy egy fiatal nő se hagyja abba a tabletta szedését azért, mert nem tudja megfizetni azt. 

Ezzel szemben Magyarországon szeptember közepén szigorították az abortusz szabályait. A rendelet rögzíti, hogy a terhességmegszakítás előtt az édesanyának egy olyan szülész-nőgyógyász szakorvos által kiadott leletet is be kell mutatnia, amely igazolja, hogy az állapotos nő a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját.

(The Guardian, 24.hu, Infostart, Telex)

(Borítókép: szerelmesek, óvszerrel. Illusztráció: Getty Images)