Ez a gyorsan növekedő egynyári növény akár a fogyókúra során is hasznos élelmiszer lehet.

A borsó, mint hüvelyes növény kiváló rost-, és fehérjeforrás. Nemcsak az anyagcserénket segíti a fogyasztása, de hosszabb ideig tartó jóllakottságot is eredményez. Kellő mennyiségű folyadék bevitellel együtt segít megszabadulni a bélrendszerben rekedt salakanyagtól.

A karácsony során hajlamosak vagyunk a túlevésre, így ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra, ezzel elkerülve a nemkívánatos rosszulléteket. Építsük be az ünnepi menübe a borsót, és akkor nemcsak a kalóriákkal nem fogunk túlzásba esni, de szükséges vitaminokat is juttattunk a szerzetünkbe.

100 gramm zöldborsó körülbelül 81 kalóriát tartalmaz és mellette 8,8 gramm szénhidrátot, 5,4 gramm fehérjét és kevesebb mint 0,4 gramm zsírt ad a szervezetünknek.

Legyen az ünnepi menü része

Használhatjuk húsok töltelékének vagy éppen pörköltek kiegészítőjeként. Pürésített verziója tökéletes lehet köretként is, de a franciasaláták és a rizsek egyik alap hozzávalója is lehet. Amennyiben salátát készítünk, szórjunk a tetejére egy marék borsót. Fehérjetartalma miatt hosszabb ideig fogjuk magunkat telítettebbnek érezni.

Ez a hüvelyes zöldség főételként is asztalra kerülhet, krémleves formájában. Az igazán merészek akár a desszerthez is felhasználhatják. 

Egyes receptek szerint sűrűbb és vitamindúsabb lesz a brownie tésztája, ha egy kevés borsópürét keverünk bele. 

(Dívány)

(Borítókép: Ünnepi fogás. Fotó: Getty Images)