Számtalan álomalakot ígérő étkezési módszer és edzésterv lelhető fel az internetet, ám ezek közül csak kevésnek van haszna hosszútávon. Ami igazán beválik, az mindig időigényes és teljes életmódváltással jár, aminek része a helyes étkezés és a rendszeres mozgás. Utóbbira azonban nem feltétlenül kell órákat szánnunk, a lényeg az edzés intenzitásán van.

Az egyik otthon is végezhető, ugyanakkor kifejezetten intenzív edzés az úgynevezett köredzés, amelynek lényege, hogy több gyakorlatot kell rögtön egymás után elvégezni, pihenni pedig csak rövid időre, egy-egy kör végeztével lehet. Ezzel a módszerrel rövid idő alatt intenzíven megdolgoztatható a test, éppen ezért nem mindenki végezheti.

A szív- és érrendszeri, illetve tüdőbetegségekkel, légzési nehézségekkel küzdőknek például kifejezetten nem ajánlott ilyen és ehhez hasonló intenzitású edzések végzése.

Aki ellenben megteheti, annak nemcsak a fogyásban segít, de az általános erőnlétét is növeli a köredzés, amelynek során a következő gyakorlatok egy kezdő számára is végezhetők:

  • Kitörés előre-hátra
  • Plankban kartámaszváltás (nyújtott karú plankből ereszkedés alkartámaszba az egyik kézzel, majd a másikkal, és vissza)
  • Terpesz-zár
  • Russian twist (törzsfordítás lebegőülésben)

Mind a négy gyakorlatot 60 másodpercig kell végezni, majd 40-60 másodperces pihenőt tartani. Elsőre érdemes négy körrel megpróbálkozni, ami 19 perc edzést jelent 16 perc munkával. A későbbiekben a körök száma, és így az edzés intenzitása is növelhető. Amiről azonban semmiképpen sem szabad megfeledkezni, hogy a sérülések elkerülése érdekében a gyakorlatok előtt kellően bemelegedjünk, majd az edzés végeztével lenyújtsuk az izmainkat.

(Player)

(Borítókép: