A sport mindenképpen kedvező hatással van az egészségünkre, ám egy új tanulmány szerint az időpont helyes megválasztásával még jobban csökkenthetjük a különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A rendszeres testmozgás sokat segít a keringési rendszerünk egészségének megőrzésében. Már napi 15-20 perc tempós gyaloglás is hozzájárulhat a leggyakoribb kórképek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés vagy a stroke rizikójának mérsékléséhez. 

Ha a testmozgást lehetőségeinkhez mérten már délelőtt be tudjuk iktatni a napunkba, azzal még inkább csökkentjük az említett betegségek kockázatát.

A European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban idén novemberben bemutatott kutatásban több mint 86 ezer, az Egyesült Királyság Biobankjában szereplő személy adatait elemezték. A vizsgálatban részt vevők átlagéletkora 62 év volt. Az alanyok fizikai aktivitását hét napon keresztül gyorsulásmérővel rögzítették. A hatéves utánkövetési periódus idején 3 ezer 707 szív- és érrendszeri esetet rögzítettek, 2 ezer 911 személynél alakult ki szívkoszorúér-betegség, 796 embernél pedig stroke – mutat rá a Femina.hu.

via GIPHY

Mint azt a kutatók megfigyelték, azoknál az alanyoknál, akik délelőtt 11 óra körül edzettek, 16 százalékkal volt kisebb a koszorúér-betegség és 17 százalékkal az agyvérzés kockázata. Akik kora reggel mozgatták meg magukat, esetükben 11 százalékkal csökkent a koszorúér-betegség valószínűsége.

Eredményeiket a szakemberek korábbi vizsgálatok kimutatásaival hozták összefüggésbe, miszerint a reggeli testmozgás jó hatással van az anyagcserére, beleértve a testtömegindex alakulását, az inzulinérzékenységet és a glükózszintet. Miután azonban a legtöbbeknek az is nehézséget okoz, hogy egyáltalán beillesszék a sportot a mindennapjaikba, a tudósok kiemelték: 

a nap bármely időszakában végzett edzés is sokkal jobb a semminél. 

(Borítókép: Fekvőtámaszt toló férfi. Illusztráció: Getty Images)