A párok legtöbbször nem tudják, hogyan beszéljenek a szexuális életüket érintő problémákról, pedig a szexnek, ami az egyik legfontosabb és legkellemesebb emberi tevékenység, egy párkapcsolatban nem szabadna tabutémának lennie.

A legtöbben mégsem akarnak tanácsot kérni, s inkább kínlódnak. A szexualitásra számos görcs és tabu épül rá; sokan napjainkban is úgy vélik, ez egy olyan dolog, amelyet jobbára a férfiak irányítanak és nem tudják határozottan közölni vágyaikat az ágyban. 

A pároknak nyíltan kellene beszélniük egymással a hálószobatitkokról, főleg, hogy a szexuális életünkre olyan alapvető, hétköznapi dolgok is hatással vannak, mint az, hogy mennyi pénzt keresünk. Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus elmondta, milyen hatással van egy pár szexuális életére az, hogy ki visz haza több pénzt. Mint mondja, ha egy párkapcsolatban megfordulnak a férfi és a női szerepek, komoly problémákat eredményezhet.

„Megvannak ezek a nemi szereposztások, hogy a férfinek milyennek kell lennie és a nőnek milyennek. Valójában ezt generációról generációra továbbadjuk. Hiába próbálunk ezzel a hétköznapi életben nem azonosulni, de valahol ez az elvárás. Emiatt, ha ez megfordul, nagyon sok problémát okoz. Legyen szó itt arról, hogy ki keres többet. Sajnos nagyon sokszor látom, ha a nő keres többet, bármennyire is esküdözünk, hogy ez nálunk nem jelent problémát, egy idő után mégis megjelenik.

A férfi ezáltal úgymond nem éli meg magát eléggé férfinek”

– magyarázta a GondolatOK Czippán Anettel című podcast sorozatban a szexuálpszichológus, akinek szavait a Bors idézte. A teljes podcast ide kattintva érhető el.

Hevesi szerint a szexuális kezdeményezésre ugyanez a sztereotípia érvényes, miszerint a férfi mindig szexre vágyik, a nő pedig érzelmekre.

„Volt egy kutatás ezen a téren, ha ez megfordul és a nő vágyik több szexre és a férfi több intimitásra, mindkettő szorongani kezd” – mondta a szakértő.

Mit tesznek a felnőttfilmek?

A szexuálpszichológus elmondta: míg régebben sok korai ejakulációs problémával találkozott, most inkább pont a túl kései vagy sikertelen ejakulációval kapcsolatos problémákkal fordulnak hozzá. Hevesi úgy véli, ez a pornográf tartalmak fogyasztásával hozható összefüggésbe. Kiemeli, természetesen a nők is néznek felnőttfilmeket, ám rájuk nincsenek olyan drámai hatással, mivel ők nem annyira vizuális típusúak. Nekik plusz nyitottságot, fantáziát adhat. A férfiakra azonban káros hatással van az egyre elterjedtebb extrém, agresszívabb felnőtt filmes tartalom – írja a Life&Body magazin.

Kinek kedvezzünk?

Hevesi arról is beszélt, hogy teljesen általános probléma, ha a felek egy párkapcsolatban más gyakorisággal szeretnének szexelni. Ez mindkét fél számára nehéz helyzet, csak másképpen: aki több erotikus élményre vágyik, az folyamatosan érzi a visszautasítottságot, és nem érti, hogy ha jó az együttlét, akkor a másik miért nem akarja többször. Hevesi szerint ez a fél folyamatosan hiányt érez. A másik félnek olyan lehet, mintha folyamatosan kergetnék; úgy érezheti, párjának minden kevés. A szexuálpszichológus szerint ebben a helyzetben érdemes annak kedvezni, aki kevesebbet szeretne szexelni. Arra van szükség, hogy ő az étvágyát hozzák meg, meg kell kedveltetni vele a több szexet.

(Borítókép: intim pillanatot megélő pár. Illusztráció: Getty Images)