A futóedzők a téli hónapokat az alapozás időszakának hívják, ilyenkor a hosszabb és kevésbé intenzív etapok biztosítják azt, hogy a sportoló készen álljon a tavaszi főszezonra. Legyen az ember szenvedélyes futó, vagy kezdő kocogó, néhány alapszabályt érdemes betartania.

Fejlámpa, fényvisszaverő, élénk színű öltözék

A külső réteg legyen szél- és esőálló, a belső rétegek feladata pedig, hogy benntartsák a hőt. A fejet és a végtagokat mindenképpen védenünk kell a hidegtől, mert ezeken a testrészeken keresztül adjuk le a legtöbb hőt. Egy fejlámpa beszerzése ajánlott mindenkinek, aki a téli sötétben fut. Az élénk színű ruházat és a fényvisszaverő darabok szintén ajánlottak, életet menthetnek.

Váltsunk futópályát

A parkok, erdők csábítóak a tavaszi délutánokon, de télen sötétben és felázott, vagy fagyott talajviszonyok mellett érdemes minden szempontból biztonságos helyszínt választani, akár közelebb a városi forgalomhoz. 

Lassan és nyugodtan, de hosszan

Télen érdemes visszavenni a tempóból és inkább a folyamatos teljesítményre, nagyobb távokra koncentrálni. A szervezet ebben az időszakban újratölti magát, ezért a nagy intenzitású etapokat tavaszra tartogassuk. Az alacsonyabb tempó mellett könnyebb figyelni az útviszonyokra is – ami a sötétben csúnya sérülésektől kímélheti meg az embert.

Futópad? Csak bátran!

A futópad jó opció lehet azok számára, akik nem tudják rávenni magukat arra, hogy a szabadban fussanak. A monotonitás legyőzése pedig kiváló szellemi kihívás.

(Forrás: Runner's World)

(Borítókép: Futó férfi, illusztráció Fotó: Kathrin Ziegler/Getty Images)