Egy régebb óta használt mosógép esetén előfordulhat, hogy ruháinknak a mosást követően dohos, penészes szaga lesz. Ilyen esetben megérett a gépünk egy alapos tisztításra, ám nem mindegy, hogy milyen módon és milyen alaposan végezzük el azt.

A rendszeres karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy mosógépünk hosszú életű legyen. A vízlágyítás mellett a szerkezet tisztítása is kiemelten fontos, ez utóbbi nemcsak a mosógép élettartama, de a ruháink tisztasága és frissessége szempontjából is.

A legtöbben megelégszenek egy üresjáratos tisztító mosással, ami nem jelent többet, mint hogy 90 fokon, üres dobbal elindítjuk a mosógépet. Sokkal hatékonyabban járunk el ugyanakkor, ha a dobba beleöntünk két liter 20 százalékos ecetet. Mielőtt azonban mindezt megtennénk, első lépésként érdemes a kisebb-nagyobb zegzugokat áttakarítani, hogy feloldjuk a lerakódott szennyeződéseket, ezzel pedig az azokban elszaporodott, kellemetlen szagokat okozó baktériumokat.

Elsőként emeljük ki és mosogatószerrel, ecettel vagy szódabikarbónával tisztítsuk meg a mosószeradagolót, esetleg áztassuk citromos vagy fertőtlenítőszeres vízbe.

via GIPHY

A kisebb részeket, zugokat egy fogkefével érhetjük el a legkönnyebben. Ezután a mosógép dobja körüli gumit is érdemes egy kevés mosószódás vízzel áttörölni, majd megtisztítani a mosógép alján található szervízajtó mögötti szűrőt, ugyanis itt gyűlik össze a szösz, a haj, a zsebekben felejtett apró. Végezetül, ha hozzáférünk, tekerjük le a vízleengedő csövet és öblítsük át forró vízzel a belsejét. Miután minden alkatrészt megtisztítottunk, jöhet az üres, ecetes mosás.

Egy ilyen nagytakarítás követően könnyen szinten tartható az állapot, ha minden mosnivaló előtt elindítunk egy öblítő programot, illetve a mosás után szárazra töröljük a dob belsejét és átöblítjük a mosószeradagolót. Érdemes a dob ajtaját is nyitva hagyni, hogy a kisebb rések is megszáradjanak.

(Bien)

(Borítókép: Férfi egy mosógép mellett. Illusztráció: Getty Images)