Először a koronavírus-járvány, most pedig a folyamatosan növekvő árak nehezítik meg a társkeresők életét. Hogy pontosan milyen hatással is van a facér férfiak és szingli nők randizási szokásaira az infláció, egy nemrég publikált kutatásból kiderült.

Sokaknak befolyásolja a társkeresési szokásait a drágulás és a bizonytalanság, mégis optimistán tekintenek a jövőbe a párjukat kutató egyedülállók. A randivonal.hu társkereső oldal egy kérdőívben kérdezte a facér férfiakat és szingli nőket arról, hogy mennyire érzik magukat boldognak, illetve hogyan befolyásolja az ismerkedésüket a jelenlegi gazdasági helyzet. Összesen 700 beérkezett választ vizsgáltak meg a szerkesztők, akiknek összesítése szerint

a válaszadók 5 százalékkal boldogabbnak érzik magukat a 2021-es évhez képest, közel felüket az infláció sem befolyásolta az eddigi ismerkedési szokásaikban,

ugyanis nem érzik vészesnek a drágulás hatását. Tízből egy egyedülálló semennyire sem érezte meg a válságot, a társkeresők negyedének ugyanakkor kimerülőben vannak a tartalékai. Bár sokakat próbára tesz a gazdasági környezet romlása és az árak emelkedése, mind igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez.

A közösségi élet tekintetében a társkeresők harmada nyilatkozott úgy, hogy egy kicsit megérezte a drágulás hatásait, de még el tud járni ide-oda, azonban legalább ugyanennyien vannak, akiket már keményebben érintett a válság, és emiatt kevesebbszer mozdulnak ki.

A válaszadók egybehangzó véleménye alapján ugyanakkor nem az áraktól függ, hogy kimozdulnak-e, hanem hogy megvan-e hozzá a megfelelő partner.

Különösen a férfiak menekülnének a magány elől, ugyanis a nőkhöz képest 10 százalékkal több férfi válaszolta azt, hogy kevésbé tud megküzdeni az egyedülléttel. Bár az ismerkedésben a kitöltők közel felét semennyire sem befolyásolja az infláció, a többiek kevesebb pénzt tudnak áldozni randevúra, ezért jobban meggondolják, hova mennek és milyen szolgáltatásra áldoznak.

Tudnak hova fordulni

Bár sokan egyedülállóak, a kérdőívet kitöltők közel kétharmada általában tud kihez fordulni szükség esetén. Összességében ugyanennyien vannak, akik egyáltalán nem tartják elviselhetetlennek az egyedüllétet, ugyanakkor élénk nyitottságot mutatnak arra, hogy új embereket engedjenek be az életükbe. Minden második társkereső elképzelhetőnek tartja például az intenzívebb társkeresést, hogy lelkileg könnyebben boldoguljon ebben a nehéz időszakban. Harmaduk egyáltalán nem érzi ennek szükségét, ám ez főként a budapestiekre igaz. Az ő esetükben ugyanez az arány, ám a vidékieknek több mint a fele vágyik lelki támaszra válság idején.

Akad, akinek az anyagi boldogulás és a költségek megosztása is szempont lenne a társkeresés során, ám ezt a gondolatot a kitöltők közel háromnegyede elutasítja.

A nemeket tekintve a férfiak közül 8 százalékkal többen fontolnák meg a lehetőséget a nőkhöz képest, valamint inkább a kisebb településeken élő, 30 év alattiakat motiválja a párkapcsolattal járó esetleges költségmegosztás.

(Borítókép: Randipartnerek. Illusztráció: Getty Images)